AVIZ

Amnesty: Civile i Sudan er udsat for ufattelige rædsler

To match Special Report SUDAN-POLITICS/DARFUR-ATTACKS

Det skriver Amnesty International i en pressemeddelelse.

Organisationen har interviewet ti overlevende og øjenvidner til en række angreb, som begyndte omkring 1. november, da den paramilitære gruppe RSF angreb Sudans hærs (SAF) militære base i byen Ardamata.

– Civile i Vestdarfur oplever ufattelige rædsler hver eneste dag og betaler nu endnu en gang prisen i den seneste eskalering af etnisk vold, siger Tigere Chagutah i pressemeddelelsen.

Han er Amnesty Internationals regionale direktør for Øst- og Sydafrika.

Amnesty International har blandt andet talt med en læge i Ardamata, som siger, at der 6. november blev fundet 95 døde civile i Ardamata.

– Det var både mænd, kvinder og børn. Blandt dem var et 18 måneder gammelt barn, hvis livløse krop blev fundet ved siden af sin mor og fire andre kvinder i en bolig, siger lægen ifølge Amnesty International.

De ti interviewede personer inklusive to vidner fortalte Amnesty International, at RSF og deres allierede arabiske militser plyndrede og brændte civile ejendomme i Ardamata.

En 25-årig kvindelig slægtning til nogle af ofrene siger ifølge organisationen:

– Den 4. november dræbte bevæbnede RSF-soldater min 70-årige tante og hendes 25-årige søn inde i hendes hjem i Ardamata. Hele familier i deres nabolag blev også dræbt samme dag.

Konflikten i Sudan brød ud 15. april i år og bunder i en strid mellem hærchefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere næstkommanderende, lederen af den paramilitære gruppe RSF, Mohamed Hamdan Daglo.

Flere end 9000 mennesker er blevet dræbt i konflikten ifølge data fra ngo’en Armed Conflict Location and Event Data Project, der specialiserer sig i indsamling af data fra konflikter.

FN’s Sikkerhedsråd vedtog enstemmigt tidligere på måneden en forlængelse af den fredsbevarende operation i Abyei, hvor omkring 4000 militær- og politifolk er udsendt.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere