AVIZ

Fødevareministeriet tilbagekalder advarsel i Minksagen

Minkkommissionen holder genafhøringer
Minkkommissionen holder genafhøringer (Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Endnu en advarsel kaldes tilbage i sagen om nedslagtningen af mink under coronapandemien.

Fødevareministeriet har trukket en advarsel til kontorchef Paolo Drostby tilbage, skriver ministeriet i en mail til Ritzau:

– Fødevareministeriet kan oplyse, at forhørsledelsens beretning har givet anledning til, at ministeriet har tilbagekaldt den advarsel, som en kontorchef i ministeriet blev tildelt på baggrund af Minkkommissionens beretning.

I slutningen af marts trak Statsministeriet en disciplinær advarsel til ministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, tilbage.

Samme dag kaldte Justitsministeriet irettesættelser til departementschef Johan Legarth og afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen tilbage.

Baggrunden var den konklusion, som tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam var nået frem til, da han stod i spidsen for en tjenstlig undersøgelse af Rigspolitichef Thorkild Fogdes rolle i Minksagen.

Rørdam nåede frem til, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november 2020 ikke gav en instruks om, at alle mink skulle aflives.

Derpå vurderede Medarbejder- og Kompetencestyrelsen sagen igen. Og Statsministeriet trak advarslen tilbage.

Fødevareministeriet skriver, at man har rådført sig med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som har fået bistand af Kammeradvokaten.

Ministeriet har “ikke yderligere kommentarer til de konkrete personalesager”.

Advarslerne til Barbara Bertelsen, Paolo Drostby og flere andre embedsmænd blev givet på baggrund af Minkkommissionens beretning, som blev præsenteret i foråret 2022.

Ifølge Minkkommissionen kunne der rejses sager mod ti embedsmænd. Det var dog ikke alle ti, som i første omgang fik advarsler eller irettesættelser.

Politisk fik Minksagen den konsekvens, at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) i november 2020 måtte gå af.

I juli i år blev statsminister Mette Frederiksen (S) tildelt en såkaldt næse, det vil sige kritik, af et flertal i Folketinget for sin rolle i sagen.

/ritzau/

Andre læser også