AVIZ

USA forbereder sig på mulig evakuering fra sudansk ambassade

TOPSHOT-SUDAN-CONFLICT
TOPSHOT-SUDAN-CONFLICT (-/Ritzau Scanpix)

USA er ved at forberede sig på muligvis at evakuere ansatte på deres ambassade i Sudans hovedstad, Khartoum.

Det sker ved at indsætte yderligere styrker nær Sudan.

Det oplyser det amerikanske forsvarsministerium i en udtalelse.

– Forsvarsministeriet overvåger sammen med USA’s afrikanske kommando situationen i Sudan og udfører nøje planlægning af forskellige situationer.

– Som en del af det udsender vi yderligere styrker til regionen for at sikre og potentielt hjælpe med, at ansatte på USA’s ambassade i Sudan kan forlade den, lyder det i udtalelsen fra det amerikanske ministerium.

De ekstra styrker, der indsættes, sendes til en base i Djibouti i det østlige Afrika. Landet ligger ikke så langt fra Sudan i Nordøstafrika.

Sudan har siden weekenden været præget af omfattende uroligheder. Der har dagligt været massive skudvekslinger og eksplosioner i hovedstaden.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er over 300 personer blevet dræbt under uroen.

FN’s generalsekretær, António Guterres, har torsdag opfordret til, at der indføres “mindst tre dages” våbenhvile.

– Det er lige nu et vigtigt tidspunkt i den muslimske kalender. Jeg mener, at det rette er en våbenhvile, der holder, siger Guterres.

Den muslimske fastemåned ramadan, der i år begyndte 23. marts, afsluttes fredag med begyndelsen på højtiden eid al-fitr.

Både tirsdag og onsdag var der angiveligt enighed om 24 timers våbenhvile. I begge tilfælde blev våbenhvilen dog hurtigt brudt.

Kampene står mellem Sudans hær og den paramilitære organisation RSF.

Parterne stod bag et fælles militærkup i 2021.

Efter kuppet er de dog blevet uenige om, hvordan Sudan skal transformeres fra et militært styre til et civilt styre. Et af stridspunkterne er angiveligt, hvordan RSF skal integreres som en del af den sudanske hær.

Sudan, der arealmæssigt er Afrikas tredjestørste land, har flere gange i løbet af de seneste par årtier været ramt af uro.

/ritzau/

Andre læser også