AVIZ

Kriser påvirker flytteplaner: Flere flytter for at få mere luft i økonomien

Derfor flytter danskerne i 2023. Se listen over årsager i flyttebarometeret fra Home og YouGov. Foto: Palle Peter Skov_Home
Derfor flytter danskerne i 2023. Se listen over årsager i flyttebarometeret fra Home og YouGov. Foto: Palle Peter Skov_Home

Pressemeddelelse

12.4.2023 07:01:00 CEST | home a/s

De flyttende danskere ser ud til at blive færre i 2023 end de seneste tre år.

Det viser flyttebarometeret fra ejendomsmæglerkæden Home og analysevirksomheden YouGov foretaget blandt 2027 danskere over 18 år*.

  • 15,9 % af danskerne svarer, at de flytter i år – enten fordi de er flyttet, har en dato eller forventer at flytte i løbet af året, lyder konklusionen af undersøgelsen. Det svarer til knap hver 6. dansker.

Vores flyttelyst er mindre end i rekordår

”Det er signifikant færre end i rekordåret 2021, og det ligner interessen før og efter corona, men dog med en lille pil ned,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og seniorkommunikationskonsulent i Home.

7,1 % svarer ’ved ikke’ eller ’måske’ til spørgsmålet om flytteplaner.

Selv om færre danskere ser ud til at pakke flyttekasserne i år, så er årsagerne bag flytningen i høj grad de samme som tidligere, men særligt én årsag træder endnu mere tydeligt frem i år:

Nemlig ønsket om ’mere luft i økonomien’.

Økonomi motiverer flere til at flytte…

”For to år siden var det kun hver 18. dansker, der nævnte ønsket om at få mere luft i budgettet. Nu er det godt hver 9., der flytter for at spare. Vi kan se, at mange danskere især drømmer om billig varme og lavt energiforbrug til en kommende bolig, og det er nok et tydelig aftryk af de prisstigninger, vi har set på alt i vores hverdag,” siger Michael Dalsager fra Home.

Hele 35 % af danskerne har lave energiudgifter på deres top 3 over de vigtigste kvaliteter til et kommende hjem, viser barometeret.

Men også ønsket om ’et nemmere hus og have’ er gået frem i forhold til coronatiden, mens ’mere plads’ er gået tilbage.

”Et hus, der er stort, er typisk også dyrere at bo i – så her smitter de højere udgifter måske også af på flytteønskerne,” siger Michael Dalsager.

…men ellers flytter vi meget af de samme årsager som altid

Flyttebarometeret er en øjebliksmåling, og danskernes planer kan ændre sig i løbet af året. Det viser tidligere års flyttebarometer og flyttestatistik også (se afsnit med ‘baggrund’).

”Danskernes flyttelyst kan stige og falde – også hurtigt. Det så vi i høj grad under corona og senest under den nuværende økonomiske krise, hvor antallet af bolighandler dykkede markant i løbet af 2022. Nu ser vi igen positive takter på boligmarkedet, og flere salg giver flere flytninger – og det kan motivere til nye flytninger,” siger Michael Dalsager.

Flyttebarometeret viser, at danskerne mest af alt fortsat flytter af helt almindelige årsager.

Blandt de typiske årsager er behov for mere plads og ønske om have – eller mindre plads og ingen have. Uddannelse og job er også hyppige årsager til, at vi flytter. Og så er ’lyst til forandring’ også en af topscorerne, fastslår Home.

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for ejendomsmæglerkæden Home. Der er i alt gennemført 2027 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 13.-17. februar 2023.

Af hvilke årsager flytter/flyttede du i 2023?Du kan markere flere svarAndel
Ønske om mere plads20,0%
Lyst til forandring17,8%
Job/uddannelse17,5%
Ønske om nemmere hus/have15,0%
Ønske om have11,6%
Ønsker mere luft i økonomien’11,6%
Kan/kunne ikke lide min nuværende bolig11,3%
Flyttede/flytter hjemmefra10,1%
Anden årsag9,5%
Ønske om mindre plads9,3%
Vil(le) gerne bo tættere på familie/venner9,3%
Synes/syntes ikke om det område jeg bor /boede i8,3%
Ny partner/ægtefælle7,6%
Har fået mere luft i økonomien/bedre råd7,3%
Har ønske om nye naboer6,7%
Skilsmisse4,6%
Har ikke længere hjemmeboende børn4,2%
Arbejdsløshed3,9%
Børn/familieforøgelse3,8%
Sygdom3,5%
Pensionering3,4%
Flyttede/flytter hjem til forældre igen3,3%
Mistet partner/ægtefælle3,3%
Ved ikke1,8%

Kilde: Home Flyttebarometer 2023, Home og YouGov

BAGGRUND:
Danskerne: 4 år med flytteplaner ifølge flyttebarometeret

Første gang, ejendomsmæglerkæden Home gennemførte flyttebarometeret, var i starten af 2020. Det var lige før corona lukkede landet og fik historisk betydning for vores lyst til at skifte bolig. Dengang svarede 17,5 % af danskerne, at de havde flytteplaner.

Det samlede flytteregnskab, da året var omme, viste, at 928.000 havde skiftet adresse. Det var ny flytterekord ifølge Danmarks Statistik.

I 2021 buldrede boliginteressen fortsat derudaf – og her viste flyttebarometeret, at 19,3 % havde flytteplaner – signifikant flere end nu.

Den endelige flyttestatistik fra Danmarks Statistisk viste, at 950.000 danskere flyttede i løbet af 2021. Altså rekordmange.

Allerede i starten af 2022 pegede flyttebarometeret på, at færre ville flytte med 17,2 %. Målingen var gennemført, inden Ruslands invasion af Ukraine, rentestigningerne og inflationstoget satte i gang.

Disse faktorer har tydeligt påvirket lysten til at handle bolig i løbet af 2022, viser handelstallene fra boligmarkedet. Flyttetallene fra Danmarks Statistik er dog endnu ikke udsendt, så det vides endnu ikke, hvor mange danskere der reelt flyttede sidste år.

Det nye flyttebarometer for 2023 kommer efter en længere periode med økonomisk usikkerhed. Det kan forklare, hvorfor andelen af danskerne, der vil flytte, 15,9 %, ser ud til at dale en smule.

Andre læser også