AVIZ

Intern kilde kan stå bag læk af amerikanske efterretninger

The Pentagon In Arlington, Virginia
The Pentagon In Arlington, Virginia (Alex Wong/Ritzau Scanpix)

Det er spørgsmålet, som amerikanske embedsmænd i disse dage stiller sig selv.

Sandsynligvis skal den undersøgelse af lækket, som nu er blevet igangsat, dog ikke brede sig langt ud over hovedkvarteret for det amerikanske militær, Pentagon.

Sådan lyder vurderingen fra Michael Mulroy, en tidligere ledende medarbejder i USA’s forsvarsministerium.

– Fokussen er nu, at dette er et internt læk, eftersom mange af dokumenterne kun var i amerikanske hænder, siger han til Reuters.

Filerne har floreret på sociale medier som Twitter og Telegram i flere uger, før avisen The New York Times skrev om det fredag i sidste uge.

Undersøgelsen af lækket er ifølge amerikanske embedsmænd stadig i sine tidlige stadier.

Det er ikke udelukket, at prorussiske kræfter kan stå bag.

Lækket af dokumenterne anses som værende én af de mest alvorlige sikkerhedskrænkelser, siden flere end 700.000 dokumenter, videoer og beskeder i 2013 blev offentliggjort på hjemmesiden WikiLeaks.

Validiteten af dokumenterne, der blandt andet også indeholder efterretninger om Ruslands krigsførelse i Ukraine, er endnu ikke blevet bekræftet.

Nogle af filerne er tilsyneladende ifølge amerikanske embedsmænd blevet fabrikeret for at underestimere, hvor mange tab Rusland har lidt på slagmarken i Ukraine.

Derfor har nogle også mistænkt Rusland for at have spillet en rolle i sagen. Landets regering eller ambassade i USA er ikke vendt tilbage på henvendelser fra Reuters.

To amerikanske embedsmænd har fortalt, at dokumenterne muligvis er blevet fabrikeret for netop at vildlede efterforskningen af lækket.

Nogle af dokumenterne peger yderligere på, at Ukraine har desperat brug for at forstærke sit luftforsvar for at undgå at blive overrumplet af russiske kampfly.

Sådanne informationer kan være til stor nytte for Rusland.

Et andet dokument peger på, at Mossad har tilskyndet til demonstrationer mod Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i forbindelse med hans planer om at stramme kontrollen med landets højesteret.

/ritzau/Reuters

Andre læser også