AVIZ

Israelske fly sætter luftangreb ind mod Hamas i Gazastriben

Smoke rises amid buildings during Israeli airstrikes in Gaza
Smoke rises amid buildings during Israeli airstrikes in Gaza (Mohammed Salem/Reuters)

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

I en udtalelse fra det israelske forsvar lød det torsdag aften, at hæren “lige nu udfører luftangreb i Gazastriben”.

Udtalelsen kom, kort efter at journalister fra AFP kunne berette om tre eksplosioner omkring klokken 23.15 lokal tid.

En palæstinensisk kilde oplyser til nyhedsbureauet, at adskillige øvelsessteder for Hamas er blandt de ramte.

Hamas er en islamistisk politisk og militant gruppe. Den har som mål at etablere en islamisk stat i Palæstina og kontrollerer blandt andet områder i Gazastriben og på Vestbredden.

Luftangrebene kommer midt i den islamiske højtid ramadan, hvor muslimer faster mellem solopgang og solnedgang. Der har de seneste dage også været optøjer ved al-Aqsa-moskéen i Østjerusalem, som er et helligt område for både muslimer og jøder.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, varslede tidligere torsdag aften en reaktion fra Israel efter at landet blev angrebet med 34 raketter, der blev affyret fra Libanon. Israel beskylder palæstinensiske grupper for at stå bag angrebet.

– Vi vil ramme vores fjender, og de vil betale en pris for alle aggressive handlinger, sagde Netanyahu i en kort udtalelse, der er vist på israelsk tv.

Raketangrebet fra Libanon kom, dagen efter at israelsk politi stødte sammen med palæstinensere inde i al-Aqsa moskéen i Jerusalem. Det skete natten til onsdag og igen onsdag aften.

Ved den første indtrængen anholdt de israelske styrker 450 palæstinensiske muslimer, der var samlet i moskéen i forbindelse med ramadanen.

I islam betragtes al-Aqsa-moskéen som det tredjehelligste sted efter Kaaba-helligdommen i Mekka og den grønne kuppel i al-Masjid al-Nabawi-moskéen i Medina, som begge ligger i Saudi-Arabien.

Grunden, som al-Aqsa-moskéen ligger på, er samtidig det helligste sted i jødedommen.

Jøderne kalder det Tempelbjerget, og ifølge Det Gamle Testamente var det her, kong Salomon opførte det første tempel. Templet siges at være blevet jævnet med jorden, inden det blev genopført af Herodes den Store. Herodes’ tempel blev ødelagt af romerne i år 70, og i dag står kun Grædemuren tilbage.

Området ligger i Østjerusalem, som sammen med Vestbredden blev erobret af Israel i Seksdageskrigen i 1967, efter at Jordan havde erobret de to områder i 1948, fordi de ikke anerkendte FN’s delingsplan.

Israel har udnævnt Jerusalem som landets hovedstad, hvilket ikke er internationalt anerkendt. FN gav i 1947 byen status som en “international by”, som skulle administreres af FN.

/ritzau/

Andre læser også