Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en nyhed på sin hjemmeside.
Lægemiddelstyrelsen tilbagekaldte Dicillin i begyndelsen af februar. Det skete, efter der var konstateret resistente bakterier hos personer, der havde fået lægemidlet.
Siden har der været foretaget flere undersøgelser af mulige årsager.
Pilen peger på, at forureningen af medicinen kan være sket under produktionen.
Nogle børster, der anvendes til at børste støv af medicinkapsler efter påfyldning, har angiveligt været forurenet og overført bakterierne.
De hidtidige undersøgelser viser, at forureningen kan afgrænses til seks såkaldte batchnumre.
De er produceret i ét sammenhængende forløb i sommeren 2022. Det er i den periode, man mistænker børsterne for ikke at have været rengjort ordentligt.
– Hvis børsterne havde været rengjort og desinficeret korrekt, ville denne type bakterier været blevet slået ihjel, siger enhedschef Jeanne Majland til Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.
Ud over at pege på børsterne som den sandsynlige forureningskilde har undersøgelser vist, at der har været to fejl i forhold til rengøringsprocedurer på produktionsstedet.
Dels er et krav om, at man skal være iført handsker, ikke blevet overholdt til enhver tid. Dels har der været utilstrækkelig dokumentation for overholdelse af rengørings- og desinfektionsprocesser.
– Sagen betyder nok ikke, at der er behov for at skærpe reglerne, men der er behov for at skærpe inspektørernes og virksomhedernes opmærksomhed på, at reglerne bliver fulgt til punkt og prikke, siger Jeanne Majland.
Virksomheden Sandoz har tilbagekaldt alle typer Dicillin, der er på markedet, og vil fortsætte med at teste al den tilbagekaldte medicin for at tjekke, om der kan være mere forurening.
/ritzau/
Andre læser også