AVIZ

Polsk vanvidsbilist får otte års fængsel for trafikdrab

Rasmus Paludan tiltalt i 14 sager
Rasmus Paludan tiltalt i 14 sager (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Det skriver retten på sin hjemmeside.

En 61-årig kvinde mistede livet i august 2022, da bilen, hvori hun var passager, blev påkørt bagfra.

Det skete ved betalingsanlægget ved Storebæltsbroen.

Bilisten – 32-årige Patryk Marcin Bradtke – kørte i en bil, der ikke kunne bremse. Han havde en alkoholpromille på 1,95. Det er langt over de 0,5, der er grænsen for, hvornår man må køre bil.

Derudover var han påvirket af kokain og hash, og hans kørekort var administrativt inddraget.

Grunden til, at mandens førerret var inddraget, var, at han cirka et år forinden også havde været involveret i vanvidskørsel.

Det var den 5. september 2021 tidligt om morgenen, hvor Patryk Marcin Bradtke forsøgte at køre fra politiet. Da havde han en alkoholpromille på 1,13.

Manden kørte på motorvejen ved Vejle og nåede undervejs op på en hastighed på cirka 220 kilometer. Han kørte også gennem Vejly by med op til 130 kilometer i timen, og han stoppede først, da det lykkedes politiet at ødelægge bilens dæk.

Sagen nåede ikke at komme for retten, før han igen blev anholdt i august 2022.

Patryk Marcin Bradtke har selv forklaret under retssagen, at han skammer sig over det, der er sket.

– Jeg skammer mig. Jeg er flov. Jeg har det skidt med det, sagde han via sin tolk i retten, da han afgav forklaring.

Han har også sagt, at han ikke bevidst tog kokain inden ulykken. I stedet har han fortalt, at han havde drukket “et par øl” dagen før ulykken.

Når retten idømmer Patryk Marcin Bradtke otte års fængsel er det på grund af “sagens ekstraordinært alvorlige karakter”, skriver retten på sin hjemmeside.

Derudover er strafniveauet i sager om farlig kørsel i det hele taget blevet skærpet ved en lovændring vedtaget af Folketinget.

Manden er foruden fængselsstraffen idømt udvisning med indrejseforbud for bestandig.

Han er også frakendt førerretten i ti år, har fået konfiskeret to biler og skal betale godtgørelse på 75.000 kroner til den omkomne kvindes ægtefælle.

Ifølge anklagerfuldmægtig Laura Rahbek Nielsen, der mødte som anklager i sagen, er sager som denne sjældne.

– Det er heldigvis sjældent, at vi ser så grove sager om vanvidskørsel med et så tragik udfald. Men der er tale om et meget groft eksempel på vanvidskørsel, og derfor er jeg også meget tilfreds med rettens resultat.

– Retten har med dommen sendt et klart signal om, at denne form for vanvidskørsel ikke accepteres, siger hun i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Andre læser også