AVIZ

Løkke venter ny EU-aftale om ammunition til Ukraine

Løkke venter ny EU-aftale om ammunition til Ukraine
Løkke venter ny EU-aftale om ammunition til Ukraine (Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix)

I hvert fald er der mulighed for, at der mandag lander en aftale om mere ammunition fra EU-landene til Ukraine. Det fastslår udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) forud for et ministermøde i Bruxelles mandag.

– Jeg både håber og tror, at der kommer en beslutning om indkøb af ammunition til Ukraine. For krigen er i en kritisk fase, og der mangler ammunition, siger Lars Løkke Rasmussen.

EU-landene diskuterer i første omgang muligheden for at afsætte cirka 7,5 milliarder kroner. De skal gå til at kompensere lande, som sender ammunition fra deres egne lagre til Ukraine.

Derudover ventes ministrene også at diskutere muligheden for at afsætte yderligere 7,5 milliarder kroner til fælles indkøb af ammunition.

Her er der dog større uenighed blandt landene. Nogle lande som Tyskland ser gerne mulighed for, at landene selv fortsat kan stå for indkøbene, men gerne i mindre grupper.

Dermed behøver landene ikke at oplyse de følsomme data om, hvad de har på de militære lagre, til EU. Og landene risikerer ikke, at EU eksempelvis prioriterer at sende de første leverancer til et land, der har mindre ammunition på hylderne.

Fortalerne for en EU-løsning slår til gengæld på, at fælles indkøb på vegne af hele EU ideelt set vil kunne sænke prisen yderligere. Og de større fællesindkøb vil potentielt også give forsvarsindustrien bedre mulighed for at planlægge og udvide deres produktion.

Lars Løkke Rasmussen siger at Danmarks tilgang til diskussionen er “pragmatisk” med fokus på at sikre Ukraine den nødvendige ammunition.

– Der er også nogle, der tænker industripolitik ind i det her. Vores tilgang er, at det handler om at skaffe ammunition til Ukraine. Det er det styrende formål.

– Afledt af det, så kan der være alle mulige andre hensyn til, om vi kan styrke en europæisk forsvarsindustri op imod andre kontinenters forsvarsindustri. Det er vi ret åbne over for, hvis det kan hjælpe med at skaffe ammunition til Ukraine, siger Lars Løkke Rasmussen.

Et flertal af de danske vælgere stemte sidste år for at fjerne Danmarks forsvarsforbehold i EU. Dermed ventes Danmark at være fuldt ud med i beslutningerne om de fælles indkøb.

Danmark mangler dog formelt at tilslutte sig Det Europæiske Forsvarsagentur, men det ventes at ske, inden de konkrete beslutninger om fælles indkøb træffes.

/ritzau/

Andre læser også