Det vurderer både Forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste, der onsdag kommer med en vurdering i forbindelse med et pressemøde på Marienborg, hvor en milliardfond til Ukraine lanceres.
– Vi ser en russisk offensiv, som har kørt et par måneder. Vi ser en relativ fastfrossen konflikt, som er gået lidt i stå, siger Svend Larsen, der er indsat som fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.
Rusland prøver at bryde igennem de ukrainske forsvarslinjer, hvilket går langsomt, lyder den aktuelle vurdering om krigen, som blev indledt af Rusland i februar 2022.
Et bredt politisk flertal er onsdag blevet enig om en fond på syv milliarder kroner, som skal målrettes Ukraines behov. Fonden blev præsenteret onsdag morgen og lanceres onsdag ved statsministerens embedsbolig, Marienborg.
Ukraine arbejder på en modoffensiv ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste, men det er Rusland, der vinder frem, selv om det går langsomt.
– Det går meget langsomt, og det er en meget lille del af Ukraines samlede territorier, der reelt er bevægelse på. Det er langt hen ad vejen en fastfrossen konflikt i øjeblikket.
– I øjeblikket ser vi den låste konflikt, som opstår, når man står overfor hinanden og rykker lige så stille frem med få hundrede meter af gangen, siger Svend Larsen.
Perspektivet er, at det kommer til at vare i årevis.
– Vi tænker, at det her kommer til at vare et godt stykke tid endnu, altså en langvarig konflikt. I hvert fald 2023 og vi kigger også ind i årene efter som et sandsynligt scenarie, at der vil fortsat være krig i Ukraine, siger Svend Larsen.
Forsvarschef Flemming Lentfer er enig.
– Hvis man tror, det er overstået lige om lidt, så tager man fejl. Det her bliver et langt sejt træk, også på det militære plan, siger han.
FE-chefen mener, at vestlig opbakning samt bidrag i form af omfattende våbendonationer som kampvogne og missilsystemer spiller “en afgørende rolle”.
– Det er evnen fra vores side til at blive ved med at levere ammunition og våbensystemer, som gør det muligt for Ukraine at kæmpe kampen. Det er helt afgørende. Uden det ville det blive meget svært for ukrainerne, siger Svend Larsen.
Forsvarschefen påpeger, at træning i de vestlige systemer også spiller en væsentlig rolle.
Eksempelvis modtager ukrainske soldater træning i vestlige lande, så de kan vende hjem for at bruge eksempelvis de danskdonerede Caesar-haubitser, som også skal vedligeholdes.
– Det skal ned, det skal trænes. Ukrainerne skal blive gode til at anvende det, før det kan omsættes i praksis. Det kommer til at tage tid, der er ingen, der har lyst til at opgive noget eller flytte sig.
– Det kommer til at tage tid, og det er et langt sejr træk. Det kommer vi til at kigge ind i en længere periode, siger Flemming Lentfer.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder det “en udmattelseskrig”.
– Uanset hvor lang tid den skrækkelige krig må vare, så viger vi ikke fra Ukraines side. De lader sig ikke udmatte, og det gør vi selvfølgelig heller ikke i Danmark, og vi lader os ikke skræmme, siger hun.
/ritzau/
Andre læser også