Det mener tre ud af fire borgere i Danmark, viser en måling foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau.
De har svaret ja på spørgsmålet, “hvis det ikke er sikkert for ukrainske flygtninge at vende hjem til Ukraine efter marts 2025, bør særloven så ændres, så ukrainere kan få opholdstilladelse efter marts 2025 i Danmark?”.
10 procent har svaret nej, mens 14 procent sagde “ved ikke”.
I marts 2022 blev en såkaldt særlov vedtaget i Danmark.
Den giver ukrainske flygtninge mulighed for midlertidig opholdstilladelse i to år i Danmark frem til marts 2024. Desuden kan udlændinge- og integrationsministeren forlænge loven med yderligere et år.
Foreløbig har omkring 34.000 ukrainere fået midlertidig opholdstilladelse i Danmark efter loven. Hvor mange af dem der fortsat opholder sig i Danmark, er usikkert.
21. februar offentliggjorde Udlændinge- og Integrationsministeriet en spørgeskemaundersøgelse med svar fra omkring 7500 ukrainere i Danmark.
Her svarede 37 procent, at de ønskede at blive boende i Danmark – også når krigen er slut.
Det skal de dog ikke regne med at få lov til.
– Lige nu hjælper vi de fordrevne fra Ukraine, der er kommet til Danmark efter Putins invasion, men når der igen er fred i Ukraine, skal de vende tilbage og deltage i genopbyggelsen af deres land, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i en skriftlig kommentar til målingen:
– Det er også ønsket fra den ukrainske regering.
Han glæder sig dog over, at “der fortsat i befolkningen er opbakning til den linje”, som et bredt flertal har lagt ved at vedtage særloven, “fordi vi har et særligt ansvar for at hjælpe de fordrevne fra Ukraine efter Putins invasion”.
Men Kaare Dybvad Bek vil endnu ikke tage stilling til, om særloven skal forlænges.
– Krigens udvikling er svær at forudsige, og det er derfor også alt for tidligt at sige noget om, hvad der skal ske, når særloven udløber, siger han.
På årsdagen for den russiske invasion 24. februar sendte statsminister Mette Frederiksen en hilsen til ukrainere i Danmark.
– Vi kan ikke svigte jer, og vi vil aldrig svigte jer. Til jer ukrainere, som er i Danmark. Der vil jeg gerne sige, at vi passer på jer, så længe I har brug for det.
– Vi vil hjælpe med at genopbygge jeres land. Vi støtter Ukraine, så meget vi kan, og vi gør det, så længe vi skal, sagde hun under en gudstjeneste i Holmens Kirke i København.
Målingen er foretaget fra 24. februar til 1. marts. Her er indsamlet svar fra 1013 nationalt repræsentative respondenter.
/ritzau/
Andre læser også