AVIZ

Kina sætter lavere vækstmål end sidste år ved parlamentsåbning

CHINA-POLITICS
CHINA-POLITICS (Noel Celis/Ritzau Scanpix)

Det fremgår ifølge nyhedsbureauet Reuters af en regeringsrapport, som er blevet offentliggjort søndag ved åbningen af Den Nationale Folkekongres (NPC).

Kina havde en vækst sidste år på 3 procent og missede dermed klart målet på omkring 5,5 procent.

Det var en af de laveste vækstrater i næsten et halvt århundrede.

Åbningen af Den Nationale Folkekongres finder sted, mens verdens næststørste økonomi fortsat er på vej tilbage efter tre år med hårde coronarestriktioner.

Bnp, bruttonationalprodukt, er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Den Nationale Folkekongres beskrives ofte som Kinas parlament og er den kinesiske stats mest magtfulde organ. Folkekongressen er ikke direkte folkevalgt.

Flere medier beskriver dog NPC som et “gummistempel-parlament”. Det er et udtryk, som bruges om et organ, der juridisk set har stor magt, men de facto ikke har særligt stor magt.

Øverst på dagsordenen vil blandt andet være genvalget af Xi Jinping som præsident.

Han blev i oktober igen udpeget som generalsekretær for Kinas Kommunistiske Parti. Analytikere beskriver over for nyhedsbureauet AFP Xi som en præsident, der er i så stærk en position, at han “nærmest ikke kan udfordres”.

Baggrunden for, at Xi kan fortsætte på posten er blandt andet, at han i 2018 sørgede for at få afskaffet en grænse på maksimalt to perioder for kinesiske præsidenter.

/ritzau/

Andre læser også