AVIZ

Nye test skal nedbringe anbringelser af grønlandske børn

Mette Frederiksen besøger Grønland
Mette Frederiksen besøger Grønland (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Det skriver det grønlandske medie KNR.

Ifølge KNR bliver fem gange så mange grønlandske børn anbragt uden for hjemmet i Danmark i forhold til børn fra danske familier.

Regeringen afsætter 7,8 millioner kroner i SSA-reserven til at lave de nye forældretest.

SSA-reserven var tidligere kendt som satspuljen og dækker over en fordeling af midler til social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.

Ud over de nye test, hvor spørgsmålene tager højde for grønlandske traditioner, skal materiale forfattes på grønlandsk til oplysning om regler og rettigheder i det danske socialsystem.

– Nu er det en kæmpe sejr, for vi er gået i gang med at forsøge at løse det, så der ikke sker nogle anbringelser på et forkert grundlag, siger folketingsmedlemmet for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit (IA) Aaja Chemnitz til KNR.

Sager, hvor grønlandske børn allerede er blevet anbragt, bliver ikke omfattet af aftalen.

En rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) indikerer ifølge KNR, at danske kommuners sagsbehandlere mangler viden om grønlandsk kultur. Det fører til misforståelser.

– Jeg håber aller-, allermest, at når der sker en anbringelse af et barn, at det så sker på et sagligt grundlag, hvor man har styr på dokumentationen og test, som tager højde for grønlandsk sprog og kultur, og at folk har følt, at de er blevet hørt og inddraget i sagerne, siger Chemnitz til KNR.

Aaja Chemnitz forventer ifølge KNR et fald i antallet af anbringelser af grønlandske børn med de nye test.

Foreningen Grønlandske Børn skal stå for at vejlede og oplære sagsbehandlerne i danske kommuner i sagerne.

/ritzau/

Andre læser også