AVIZ

Udbygning af elnettet kommer til at koste 110 milliarder

Billedpakke: Elinfrastruktur
Billedpakke: Elinfrastruktur (Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Det skriver Ingeniøren på baggrund af en analyse udarbejdet af rådgivningsvirksomheden Rambøll.

Her fremgår det, at prisen på et elnet, der kan håndtere fremtidens vedvarende energi, vil være 110 milliarder kroner.

I 2020 blev prisen vurderet til at ville blive 80 millioner kroner ifølge Rambølls tidligere analyse.

– Hvis den grønne strøm skal nå frem til forbrugere og virksomheder, er det nødvendigt at investere i at øge kapaciteten i det danske elnet der, hvor der vil være brug for den i fremtiden, siger John Ammentorp, der er landechef for Rambølls energiforretning i Danmark, til Ingeniøren.

Årsagen til den markante prisstigning er en blanding af påvirkning fra krigen i Ukraine og et øget tempo i den grønne omstilling.

Frem mod 2050 ventes det, at Danmarks samlede energiforbrug bliver mere end femdoblet. Det skyldes især elforbrug til Power-to-X-anlæg ifølge en prognose fra Energistyrelsen.

Power-to-X dækker over en række teknologier, som alle tager udgangspunkt i, at strøm udnyttes til at fremstille brint. Brinten kan enten bruges direkte i eksempelvis lastbiler, færger eller industrien eller den kan omdannes til andre brændstoffer.

Ifølge Rambølls analyse skal omkring 50 milliarder kroner bruges på at tilslutte vindkraft. 25 milliarder skal bruges på nye udlandsforbindelser, mens 20 milliarder skal bruges til at tilslutte solceller.

Derudover skal der bruges 13 milliarder kroner på udbygning af det eksisterende elnet.

/ritzau/

Andre læser også