Sådan lyder det fra Mark Fiedel, chef for cyberanalyse hos Center for Cybersikkerhed (CFCS).
– TikTok-appen ligger absolut i den højeste kategori i forhold til, hvilke typer data den indsamler. Andre sociale medier indsamler også data, men ikke nødvendigvis i det omfang, siger han.
– Jo flere rettigheder og adgange en app har på en telefon, desto flere sårbarheder kan det introducere.
Onsdag anbefalede Center for Cybersikkerhed, at kommuner og andre offentlige og private organisationer laver en risikovurdering af at bruge TikTok.
I sidste uge frarådede centret statslige ansatte at bruge TikTok på arbejdstelefonen.
Mark Fiedel fortæller, at de statslige organisationer har flere spionagemål end for eksempel kommunerne.
– I statslige myndigheder har man i sagens natur ofte adgang til sådan noget som fællesstatslige systemer og andre ting, som kan have interesse for fremmede stater.
Ifølge chefen for cyberanalyse kan apps som TikTok indsamle oplysninger, der kan knytte en telefon til dens ejer. Derudover kan disse apps få adgang til kameraer samt indsamle lyd og videoer.
De kan også få adgang til tekniske oplysninger, som eksempelvis hvilke andre apps der er på telefonen.
– Summen af den information er ting, som vil være relevante i en spionagemæssig sammenhæng. Det er derfor, at vi taler om at højne sikkerheden for at mindske risikoen for spionage, fortæller Mark Fiedel.
Han tilføjer, at TikTok er ejet af en kinesiskejet appudvikler.
– Når det er en kinesisk virksomhed, så skal den følge kinesisk lovgivning. Det betyder, at kinesiske myndigheder kan sige til en virksomhed, at den skal samarbejde og eventuelt udlevere data, lyder det fra Mark Fiedel.
/ritzau/
Andre læser også