AVIZ

Novo Nordisk bruger stigende antal aber til dyreforsøg

Knuthenborg Safaripark
Knuthenborg Safaripark (Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Dermed går Novo Nordisk imod virksomhedens egen målsætning om at nedbringe antallet af forsøg på aber og på sigt helt at undgå dem.

Det skriver DR.

Statistikken over brugen af aber til dyreforsøg stammer fra Novo Nordisk selv.

Dyrenes Beskyttelse kritiserer Novo Nordisk for at bruge “et komplekst og intelligent dyr” til forsøg.

Hos Dyrenes Beskyttelse anerkender man, at der lige nu er brug for aber til at teste medicin, men:

– Jeg appellerer til, at Novo Nordisk tager et ansvar på det område, fordi der er problemer med hensyn til de her dyr. Og de har jo en erklæret politik om, at de faktisk vil mindske antallet af forsøgsdyr, siger Britta Riis, som er direktør i Dyrenes Beskyttelse, til DR.

Hos Novo Nordisk begrunder man den stigende brug af aber med, at der ikke findes alternativer. Grundlæggende mener medicinalkoncernen, at den ikke kan udføre sit arbejde uden forsøg på dyr.

– Vi kan ikke undgå at bruge forsøgsdyr. Vi kan ikke undgå at bruge aber inden for en kort årrække. Det er simpelthen ikke realistisk at forestille sig, siger Jan Lund Ottesen, som er vicepræsident i Novo Nordisk, til DR.

Og der peger medicinalkoncernen på EU.

For så længe EU ikke har sat en dato på, hvornår forsøgsdyr skal udfases, kan man ikke forvente, at virksomheden frivilligt sætter en dato.

– EU er jo generelt blevet bedt om at prøve, om de kunne komme med et forslag til, hvornår det skulle udfases, og det kan EU jo ikke engang komme med, siger Jan Lund Ottesen til DR.

Han slår fast, at man selvfølgelig kunne sætte sig en dato selv i Novo Nordisk, i forhold til hvornår dyreforsøg skal udfases.

Medicinalkoncernen vil dog ikke gøre det, hvis det får den betydning, at man ikke kan levere ny medicin til kronisk syge patienter.

Dyrenes Beskyttelse er helt med på, at forsøgene på dyr bliver lavet for at sikre, at medicinen er sikker for mennesker. Men der er ifølge Britta Riis en mulighed.

I november 2022 blev der – ifølge Britta Riis – stemt et lovforslag igennem i USA, som tillader alternativer til dyreforsøg.

– Nogle af de alternativer, man bruger, er cellebaserede computermodeller, som man bruger til at teste sikkerhed og effektivitet af lægemidler, siger direktøren i Dyrenes Beskyttelse til DR.

/ritzau/

Andre læser også