AVIZ

Atomvagthund: Irans lager af beriget uran vokser

FILES-IRAN-IAEA-POLITICS-NUCLEAR
FILES-IRAN-IAEA-POLITICS-NUCLEAR (Ho/Ritzau Scanpix)

Det fremgår af en fortrolig rapport fra Det Internationale Atomagentur (IAEA), som nyhedsbureauerne AFP og Reuters har læst.

Agenturet har været på inspektion på de iranske atomkraftværker.

Og her har det blandt andet fundet uranpartikler med en berigelsesgrad på 83,7 procent – hvilket er lige under de 90 procent, der er nødvendigt for at kunne producere en atombombe.

Desuden har agenturet konstateret, at Iran har 18 gange så meget beriget uran i sine lagre, som den mængde, der var tilladt ifølge den atomaftale, som Iran indgik med blandt andet USA i 2015.

IAEA vurderer, at Iran er i besiddelse af 3760 kilo beriget uran, skriver AFP. Det er en stigning på 87 kilo siden november, hvor agenturet også var på inspektion på de iranske atomkraftværker.

Grænsen ifølge den oprindelige atomaftale var på lidt over 200 kilo.

Det iranske styre har kommenteret fundet af uran med en høj berigelsesgrad. Herfra lyder det, at der muligvis har været “utilsigtede udsving” i den proces, hvor uran er blevet beriget.

Rapporten fra IAEA slår fast, at Iran generelt overtræder de restriktioner og grænser, der fulgte med atomaftalen fra 2015.

Foruden USA og Iran var Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien, Tyskland og EU med til at indgå atomaftalen.

Siden har USA dog trukket sig ud af den. Det skete under præsident Donald Trumps ledelse i 2018 og har i praksis gjort, at de øvrige parter ikke har kunnet opretholde aftalen.

Atomaftalen fastslog, at Iran skulle begrænse sit atomprogram og højst måtte berige uran til 3,67 procents renhed.

Derudover skulle Iran give udlandet indblik i sit atomprogram.

Til gengæld fjernede USA og de øvrige aftaleparter de sanktioner, som Vesten i mange år har haft mod Iran.

/ritzau/

Andre læser også