AVIZ

Støjberg er klar på folkeafstemning om store bededag

Møde i Folketingssalen
Møde i Folketingssalen (Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Det siger partiformand Inger Støjberg (DD) under tirsdagens tredje- og sidstebehandling af lovforslaget, som afskaffer helligdagen fra 2024.

– Umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at der manifesterer sig et flertal for en folkeafstemning, siger Støjberg fra Folketingets talerstol.

Den analyse har Støjberg helt ret i. Og rent faktisk skal der ikke være et flertal for at sende lovforslaget om helligdagen til en folkeafstemning.

En tredjedel, altså 60 mandater, af Folketinget kan sendte lovforslaget til folkeafstemning. Med Inger Støjbergs tilkendegivelse og Danmarksdemokraternes 14 mandater er der nu 40 mandater for en folkeafstemning.

Mandag kom det frem, at SF og Liberal Alliance afviser at tilslutte sig Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet, som kræver en folkeafstemning. Kvartetten har 26 mandater tilsammen. Dermed kunne 60 mandater ikke nås.

Argumentet fra SF var, at der var for langt til de 60 mandater. Det argument har SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, gentaget under tirsdagens debat om lovforslaget.

Hvis SF alligevel skulle finde på at være med på en folkeafstemning, ville der være 55 mandater for en folkeafstemning. Dermed skulle eksempelvis Liberal Alliance eller De Konservative være med på et folkeafstemning, før den ville være en realitet.

I givet fald skal partierne dog ændre holdning senest fredag. Ellers er det for sent ifølge Grundloven.

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er glad for Støjbergs melding.

– Det er en rigtig god nyhed, som giver håb om, at vi kan få den folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag, siger hun i en skriftlig kommentar.

– Nu mangler vi kun to partier, før af vi kan forhindre dette fridagstyveri. Det lægger et langt større pres på SF, Konservative og LA. Jeg håber virkelig, de vil genoverveje deres stillingtagen, siger Villadsen.

/ritzau/

Andre læser også