Det siger formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, til Ritzau.
14.500 personer har i årets første otte måneder fået udskrevet Ozempic, der er tilskudsberettiget, uden først at have afprøvet andre og billigere diabetesmidler. Det skriver Jyllands-Posten mandag.
På baggrund af de tal, siger professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Jes Søgaard til avisen, at de nye tal tyder på, “at rigtig mange ikke burde have fået medicinen udskrevet”.
Det er Jørgen Skadborg lodret uenig i. Han understreger, at før man kan konkludere, at der er noget galt på området, er man nødt til at gå ned på hvert enkelt patientniveau for at kigge på, hvorfor Ozempic er udskrevet, og om det er med eller uden tilskud.
– Man kan ikke generere overordnede tal og så sige, at der er noget galt her, for det ved man simpelthen ikke, siger han.
Det er uvist, hvor mange af de 14.500 personer, der har fået tilskud til diabetesmedicinen.
– Vi mangler bestemt, at der er nogen, der kommer på banen med dokumentation for, at man i nævneværdig grad har overtrådt den gældende klausuleringsbestemmelse, altså hvornår man må udskrive Ozempic med tilskud, siger PLO-formanden.
Medicinrådets vejledning foreskriver, at man skal have afprøvet billigere diabetesmedicin, inden man går over til tilskud til Ozempic. Men Jørgen Skadborg understreger, at man ikke nødvendigvis skal have afprøvet anden medicin, hvis en samlet vurdering lyder, at det er mere hensigtsmæssigt med Ozempic fra start.
– I de 14.500 gemmer sig en lang række patienter, hvor der er rigtig god grund til, at de får medicinen også selv om de ikke har afprøvet andre lægemidler, siger han og henviser blandt andet til personer med hjertesygdomme, hvor det bedste lægemiddel meget vel kan være Ozempic.
/ritzau/
Andre læser også