De fleste farme ligger i Vest- og Nordjylland, og arbejdet er indledt med at rive de første ti farme ned. Det skriver transportminister Thomas Danielsen (V) og fødevareminister Jacob Jensen (V) i en fælles udtalelse.
– Det er kun rimeligt, at minkavlerne og deres familier nu kan se frem til et værdigt punktum på et uværdigt forløb, der har haft store menneskelige konsekvenser for de berørte familier, siger de.
Bygningsstyrelsen betegner arbejdet med at rive de mange farme ned som danmarkshistoriens største nedrivningsopgave i nyere tid.
Indtil videre har 220 avlere søgt om at få revet deres farme ned. Styrelsen venter, at der vil komme flere, da der er modtaget i alt 1227 ansøgninger om erstatning.
Cirka 90 farme er foreløbigt blevet besigtiget med henblik på erstatning og efterfølgende nedrivning.
Nedrivning af farme kan først begynde, når avlernes erstatningssager er afgjort. Når det er sket, skal de have deres farme revet ned.
Nedrivningen og bortskaffelsen er beregnet til at koste 3,7 milliarder kroner.
I maj blev der indgået en politisk aftale, der skal sikre, at udbetalingerne sker langt hurtigere.
Det betyder, at nedrivningerne også kan komme hurtigere i gang. Hvis de ønsker det, kan de tidligere minkavlere selv blive involveret i nedrivningen.
Samlet ventes der at blive udbetalt cirka ti milliarder kroner til tidligere minkavlere og de berørte følgeerhverv.
Det var på et pressemøde i november 2020, at statsminister Mette Frederiksen (S) sagde, at alle mink skulle aflives af frygt for et muteret coronavirus.
Det kom efterfølgende frem, at der ikke var lovhjemmel bag beslutningen. Det kom der efterfølgende. Desuden blev der sået tvivl om selve det sundhedspolitiske grundlag for aflivningen.
Der blev vedtaget et forbud mod hold af mink i nogle år. Men det har været tilladt siden 1. januar 2023.
/ritzau/
Andre læser også