Det skriver Politiken.
Hans Hertel var at finde i netop Politikens spalter igennem fire årtier. Her skrev han blandt andet litteraturanmeldelser, klummer og portrætter.
I 1980 blev han Danmarks første professor i litteratursociologi.
– Hans blik for sammenstødet mellem samfund og individ var skarpt, og de romaner, han gennem tiden var gladest for, var netop dem, der fortalte om det personliges møde med den samfundsmæssige kompleksitet, skriver Jes Stein Pedersen, litteraturredaktør på Politiken, i Hans Hertels nekrolog.
Hans Hertel var indtil 2009 tilknyttet Københavns Universitet som professor i nordisk litteratur med særligt fokus på litteratursociologi.
Han forskede både i dansk forlagshistorie og besættelsestidens kulturhistorie.
Hans Hertel er desuden forfatter til en række faglitterære titler og står blandt andet bag “Verdens Litteraturhistorie”, der blev udgivet i syv bind mellem 1985 og 1995.
I 2012 udgav han en biografi om Poul Henningsen med titlen “PH – en biografi”. Bogen var baseret på en række nye arkivfund og går bag om den danske multikunstner og belyser hans indflydelse.
Sammen med biografien udgav han også en debatbog om Poul Henningsen.
For de to værker modtag Hans Hertel året efter H.O Lange-prisen, der uddeles af blandt andet Det Kongelige Bibliotek til en person eller institution, der har ydet en særlig indsats for forskningsformidling.
Hans Hertel har modtaget en række priser – heriblandt Georg Brandes-Prisen i 1985 og Publicistprisen i 2005.
/ritzau/
Andre læser også