AVIZ

FN: Hospitaler i Gaza løber tør for brændstof om 24 timer

PALESTILIAN-ISRAEL-CONFLICT

Det siger FN’s agentur for koordinering af humanitær hjælp, OCHA, omkring klokken 00.30 mandag dansk tid ifølge Reuters.

– Nedlukning af backup-generatorer vil sætte tusindvis af patienters liv på spil, lyder det fra OCHA.

Israel lukkede for vand, brændstof og elektricitet ind til Gazastriben efter Hamas’ blodige angreb på Israel, der siden 7. oktober har kostet mindst 1400 israelere livet.

Søndag blev der dog genåbnet for vandet til dele af Gaza efter en aftale mellem USA’s præsident, Joe Biden, og den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu. Det oplyste Israels energiminister søndag.

FN’s generalsekretær, António Guterres, advarer nu mod, at Mellemøsten er på “kanten af afgrunden”. Det skriver AFP.

– Gaza løber tør for vand, elektricitet og andre nødvendige forsyninger, lyder det fra Guterres i en skriftlig udtalelse.

Samtidig opfordrer António Guterres til, at Hamas løslader alle gidsler, samt at Israel giver adgang til, at humanitær hjælp kan komme ind i Gaza.

– Hvert enkelt af disse to mål er gyldige i sig selv. De bør ikke blive brikker i en forhandling, og de skal udføres, fordi det er det rigtige at gøre, lød det videre i udtalelsen.

Ifølge de palæstinensiske sundhedsmyndigheder i Gaza har 2670 mennesker mistet livet i israelske modangreb i Gazastriben. Samtidig er 9600 personer blevet såret siden 7. oktober, lyder det.

Hverken dødstallene på israelsk eller palæstinensisk side er bekræftet af uafhængige kilder.

FN har anslået, at konflikten mellem Hamas og Israel har tvunget en million palæstinensere bosat i Gazastriben til at forlade deres hjem.

Det oplyste FN’s agentur for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, UNRWA, søndag.

Det er ventet, at Israel inden længe vil påbegynde en større landoffensiv i Gaza.

Ifølge den amerikanske avis The New York Times er det planen, at titusindvis af soldater skal indtage Gaza By.

Israels hær har varslet civile palæstinensere i Gazastriben om at rykke fra den nordlige del til den sydlige forud for en ventet landoffensiv.

Gazastriben er med mere end to millioner indbyggere blandt de tættestbefolkede områder i verden.

/ritzau/

Andre læser også