AVIZ

Statsminister: Vi passer på ukrainske flygtninge på ubestemt tid

Denmark invasion of Ukraine
Denmark invasion of Ukraine (Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) fredag under en gudstjeneste i Holmens Kirke i København på årsdagen for Ruslands invasion.

– Til jer ukrainere, som er i Danmark. Der vil jeg gerne sige, at vi passer på jer, så længe I har brug for det, siger hun.

Hun uddyber, at Danmark også vil hjælpe ukrainere med at genopbygge deres land.

Eksempelvis har Danmark påtaget sig et ledende ansvar for at genopbygge byen Mykolajiv, som er blevet smadret under krigen.

Da ukrainerne begyndte at flygte til Danmark, blev der lavet en særlov, som gør, at de hurtigt kan starte i skole, på en uddannelse eller i arbejde. Den varer i to år og kan forlænges i januar 2024.

4600 af de 31.400 ukrainske statsborgere, der sidste år kom til Danmark, er udrejst igen ifølge Danmarks Statistik.

Kvinder og børn udgjorde 85 procent af indvandringen, hvilket skyldes, at kampdygtige mænd skulle blive i Ukraine for at forsvare landet.

Danmark har foreløbig doneret penge, våben og nødhjælp for 6,3 milliarder kroner.

I et interview med Ritzau torsdag lovede Mette Frederiksen grænseløs dansk støtte til Ukraine.

– Man kan ikke opstille en grænse for, hvor langt økonomisk vi er villige til at gå, for det kan være vores egen fremtid, der er på spil, sagde statsministeren.

Den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk, takker under gudstjenesten Danmark og danskerne for stor støtte.

– Blandt vores venner er Danmark, et lille land med et meget stort hjerte. Kære venner, vi vil aldrig glemme alt, hvad I har gjort og forsætter med at gøre, siger han.

Han nævner blandt andet, at det ukrainske flag vajer overalt i Danmark, og at danskerne har åbnet deres hjem, frivilliges arbejde, donationer samt genopbygningen af Mykolajiv.

– Listen fortsætter og fortsætter. Ord kan ikke udtrykke vores fulde taknemmelighed fra ukrainerne. Tak for jeres generøsitet og venlighed, siger ambassadøren.

/ritzau/

Andre læser også