AVIZ

Europa får akut mangel på afskærmning for solen

Europa får akut mangel på afskærmning for solen
Europa får akut mangel på afskærmning for solen

Pressemeddelelse

23.2.2023 11:47:02 CET | Fischer Danmark A/S

Over de næste årtier stiger frekvensen af hedebølger, og risikoen for overophedning bliver stadig mere overhængende overalt i Europa. Det sker som en direkte følge af klimaforandringerne og de markant stigende temperaturer.

Det enkle, men vigtige modsvar

Men der findes modsvar. Og et af de helt enkle og væsentlige, men måske også stadig lidt oversete, er solafskærmning. I energi- og indeklimaperspektiv især den udvendige form for solafskærmning, der monteres på ydersiden af bygningen, fordi den effektivt og energivenligt holder varmen ude af huset.

Mindre end 50% af Europas huse har i dag solafskærmning. Men ny forskning indikerer klart, hvad branchen og forskere længe har vidst. At den passive form for køling, som solafskærmning er, bør blive et langt mere centralt bidrag til kampen mod overophedning.

Spar 285 mia. Euro på energi frem mod 2050

Det er et bidrag, der ikke behøver yderligere energi tilført, som aircondition gør det, og et bidrag, der påviseligt ikke må overses ifølge internationale rapporter, bl.a. fordi:

  • Solafskærmning kan give op til 60% energireduktioner omkring år 2050
  • Forebygge 100 mio. tons CO2-udledninger og forbedre indeklimaet væsentligt
  • Spare 285 mia. Euro

Fremtidens førstevalg

Det viser rapporten fra det internationale rådgivningsfirma Guidehouse. Her sammenligner man første gang direkte betydningen af solafskærmning med aircondition i forhold til energi, økonomi og indeklima.

Studiet fra Guidehouse taler med store bogstaver og dokumentérbar vægt bag ordene. Det påpeger således, at solafskærmning bør være førstevalg frem for aircondition på vejen frem mod den grønne omstilling.

Global Shading Day 2023 og ny EU-lovgivning

Behovet for mere afskærmning for solen i årene frem er evident, og det markerer branchen nu for første gang i samlet flok med Global Shading Day d. 21. marts 2023, der skal skabe større professionel bevågenhed om solafskærmning.

Det er non-profit paraplyorganisation ES-SO (European Solar Shading Organisation), der står bag initiativet. Der findes ikke nogen samlet organisation for solafskærmning på dansk grund.

Men Blendex og Fischer Gardiner, begge en del af Fischer Holding A/S, der for nyligt blev første danske medlem af ES-SO fra solafskærmningsbranchen, støtter naturligvis op om Global Shading Day 2023.

Det samme gælder ønsket om en generelt bredere viden om overophedning, energi, indeklima og nødvendigheden af især udvendig solafskærmning blandt bygherrer, arkitekter og ingeniører m.v. Det er desuden håbet og ambitionen, at det via en forestående ny EU-lovgivning fremover bliver obligatorisk at anvende solafskærmning i europæisk byggeri.

Andre læser også