Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.
– Vi mener, at aktiv dødshjælp er i grundlæggende strid med lægens og sundhedsvæsnets rolle, som er at gavne patienten gennem forebyggelse, behandling og omsorg.
– Ikke at forårsage patientens død. Vi bør ikke indføre aktiv dødshjælp i Danmark, siger Lægeforeningens formand Camilla Rathcke i pressemeddelelsen.
Onsdag kom Det Etiske Råd med sin udmelding om aktiv dødshjælp.
16 ud af 17 medlemmer er af den overbevisning, at det er umuligt at etablere en forsvarlig regulering af dødshjælp, og anbefaler derfor, at man ikke legaliserer dødshjælp i Danmark.
Det bør få regeringen til alvorligt at genoverveje, hvordan drøftelserne om at sikre en værdig død skal fokuseres, lyder det fra formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke.
– Aktiv dødshjælp er en glidebane. Det, der starter med kun at være målrettet myndige døende patienter med fysiske smerter, udvider sig til personer med alvorlige handicap, børn og mennesker med psykiske smerter, siger hun.
Regeringen lægger op til en debat om aktiv dødshjælp og en udformning af en dansk model, selv om Det Etiske Råd har tilkendegivet, at det er imod aktiv dødshjælp.
Det oplyser sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.
– Rådets arbejde viser meget tydeligt, at spørgsmålet om dødshjælp er dilemmafyldt. Men også, at det skal ses i sammenhæng med den måde, man konkret vælger at tilrettelægge den enkelte model på, siger hun.
Camilla Rathcke ser gerne en debat om en værdig død, men hun mener, at den skal dreje sig om, hvordan vi yder den bedste pleje, behandling og smertelindring for mennesker i den sidste tid.
I sidste ende er det en politisk beslutning, og flertalsregeringen har endnu ikke lagt sig fast. I stedet vil den altså have en offentlig debat og vil nedsætte et udvalg for en mere værdig død.
Sognepræst og forfatter Kathrine Lilleør er formand i “Udvalget for en mere værdig død”.
/ritzau/
Andre læser også