AVIZ

Syv mænd anholdt for planer om bombedrab i bandemiljøet

Antiterrorsag: Anholdte fremstilles i grundlovsforhør

Det oplyser National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse onsdag.

De syv er i alderen 24 til 36 år. Ud over at planlægge drab sigtes de for våbenbesiddelse og for at have købt og forsøgt at købe sprængstof og detonatorer, der skulle bruges til fremstilling af bomber.

Planlægningen af drab fandt ifølge politiet sted i begyndelsen af 2021 under en verserende bandekonflikt.

Det er politiets opfattelse, at de planlagte drab skulle ske som gengældelse for et drab, der var blevet begået mod et højstående medlem af den bandegruppering, som de sigtede tilhørte.

Flere af de sigtede vurderes i dag at være tilknyttet andre rocker- og bandegrupperinger end dem, de var tilknyttet dengang.

De syv mænd bliver onsdag klokken 13.00 fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret. Her skal en dommer tage stilling til, om der er grundlag for at varetægtsfængsle dem.

Sagen bygger blandt andet på bevismateriale fra krypterede korrespondancer på såkaldte SKY-telefoner, fremgår det af pressemeddelelsen.

Efter at fransk og hollandsk politi for et par år siden fik adgang til tusinder af ellers hemmelige beskeder på såvel platformen SKY som EncroChat, er der blevet rejst et stort antal straffesager i flere europæiske lande.

I Danmark er den krypterede kommunikation blandt andet blevet brugt som bevis i sagen om et dobbeltdrab i Kalundborg.

I flere end 100 straffesager indgår den type materiale som bevis, har Justitsministeriet tidligere i år oplyst til Folketingets retsudvalg.

Krypteret kommunikation indgår også i en sag, hvor to mænd fra den forbudte bande Loyal To Familia i september blev varetægtsfængslet i København.

De sigtes for at have planlagt et drab, som skulle finde sted i sommeren 2020 i Christiania. Det tiltænkte offer var en mand fra rockergruppen Satudarah.

To skytter var blevet udpeget til at begå forbrydelsen, ligesom en chauffør var skaffet til flugtbilen, mener politiet.

/ritzau/

Andre læser også