AVIZ

Den katolske kirke indleder kongres om reformer

VATICAN-POPE-SYNOD-MASS

Det gælder navnligt i spørgsmål om ægteskaber mellem personer af samme køn, behandling af fraskilte og LGBTQ+troende.

Biskoppernes synode, som er en permanent institution i den katolske kirke, finder sted over fire uger i Vatikanet i kølvandet på to års globale konsultationer om en række omstridte emner – heriblandt også emner som kvindelige præster og præsters cølibat.

Fem konservative kardinaler har forud for synoden offentligt bedt pave Frans om at bekræfte katolske doktriner om behandling af homoseksuelle og ordination af kvinder.

Deres spørgsmål var ledsaget af et åbent brev, som advarede om “forvirring” og “fejl” i forbindelse med advarsler om, at synode-processen kan føre til, at mange katolikker bliver fremmedgjorte over for kirken.

I et svar har den 86-årige pave øjensynligt lagt op til, at par af samme køn skal kunne modtage en velsignelse af deres forhold fra katolske præster, hvilket allerede praktiseres i flere lande – herunder Tyskland og Belgien. Det er dog ikke anerkendt af pavemagten, Den Hellige Stol.

Mens pave Frans insisterer på, at kirken kan anerkende ægteskaber mellem en mand og en kvinde, så siger han også, at “vi kan ikke være dommere, som kun nægter, afviser og udelukker”.

Han opfordrer til “pastoral forsigtighed og klogskab”.

Pave Frans har arbejdet for reformer af kirken siden han blev indsat som pave i 2013. Han ønsker at der skal være mindre hierarki, og han ønsker tættere relationer mellem præsterne og de troende.

For første gang vil nonner og kvinder deltage i konsultationerne i år, og de vil have mulighed for at stemme.

Pave Frans advarede lørdag om, at det er nødvendigt katolikker “holder sammen”, og han appellerede til, at “biskoppernes synode holdes hævet over sladder, ideologi og polarisering”.

/ritzau/AFP

Andre læser også