AVIZ

Republikansk strid udløser afstemning om formand McCarthys skæbne

Rep. Gaetz Files Motion To Remove Rep. McCarthy As Speaker Of The House

Det står klart tirsdag eftermiddag lokal tid – tirsdag aften dansk tid.

Her skulle Repræsentanternes Hus i første omgang overveje, om der rent faktisk skal tages stilling til et forslag om at stemme om McCarthys fremtid.

218 medlemmer af Repræsentanternes Hus – herunder 11 republikanere – stemte for at gå videre med afstemningen.

208 stemte imod.

Dermed skal der senere tirsdag finde en potentielt historisk afstemning sted.

Det kan således blive første gang nogensinde i amerikansk historie, at en formand for Repræsentanternes Hus bliver væltet ved en afstemning.

Det er McCarthys republikanske partifælle Matt Gaetz, der har fremsat et forslag om at fjerne 58-årige McCarthy som formand.

Gaetz og andre republikanere på højrefløjen er utilfredse med McCarthy, der for nylig indgik en aftale med Demokraterne om et midlertidigt budget.

Republikanerne har et flertal på 221 mod 212 i Repræsentanternes Hus.

Hvis alle demokrater stemmer imod McCarthy, skal der derfor ikke mange republikanske stemmer til for at samle flertal mod McCarthy.

Det kom til udtryk ved den indledende afstemning tirsdag aften dansk tid.

Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Hakeem Jeffries, har tirsdag i et brev til sine partifæller også gjort partiets holdning klar.

Her lyder det, at man vil stemme imod Kevin McCarthy, skriver CNN.

– Det må være op til Republikanernes medlemmer at ende den republikanske borgerkrig i Repræsentanternes Hus, skriver han og fortsætter:

– På grund af deres uvilje til at bryde med Make America Great Again-ekstremisme på en troværdig og grundig måde vil det demokratiske lederskab stemme ja til forslaget om at vælte formanden.

Der er kun to gange tidligere blevet fremsat forslag om at stemme om formandens skæbne i Repræsentanternes Hus – i 1910 og 2015.

Kun i første tilfælde endte det rent faktisk med en afstemning. Den overlevede den daværende republikanske formand, Joseph Cannon.

Dermed vil det altså være historisk, hvis McCarthy ender med at blive væltet.

McCarthy overtog posten som formand for Repræsentanternes Hus fra demokratiske Nancy Pelosi i januar 2023.

/ritzau/

Andre læser også