AVIZ

Nobelpris uddeles til hjernerne bag effektive coronavacciner

SWEDEN-NOBEL-MEDICINE-AWARD

Det fremgår af en direkte udsendelse på Nobelprisens hjemmeside.

Ungarske Katalin Karikó, født i 1955, og amerikanske Drew Weissman, der er født i 1959, er her blevet hyldet for deres arbejde med mRNA-vacciner.

Deres opdagelser har banet vej for coronavaccinerne fra eksempelvis Pfizer og Moderna – vigtige værktøjer i bekæmpelsen af coronapandemien.

– Nobelmodtagernes opdagelser var afgørende i forhold til at udvikle effektive mRNA-vacciner mod covid-19 under pandemien, der begyndte i indledningen af 2020, hedder det i forklaringen på Nobelprisens hjemmeside.

– Gennem deres banebrydende opdagelser, der fundamentalt har ændret vores forståelse af, hvordan mRNA påvirker immunsystemet, har modtagerne bidraget til den hidtil usete produktion af vacciner under en af de største trusler mod menneskers helbred i moderne tid, lyder det videre.

Karikó og Weissman er også tidligere blevet tildelt en række priser for deres forskning og bidrag til udviklingen af coronavaccinerne.

Vaccinerne adskiller sig fra traditionelle vacciner, som typisk indeholder antigener, som kroppen så udvikler antistoffer imod.

De særlige mRNA-coronavacciner leverer i stedet en besked til kroppens celler med en slags opskrift på coronavirussets særlige pigge.

Piggene, som kroppen herefter selv danner, er ufarlige, da de ikke sidder på et virus. De ligner dog piggene på coronavirus nok til, at immunforsvaret danner antistoffer mod dem og derfor beskytter mod coronavirus.

M’et i mRNA står for messenger – på dansk budbringer.

Katalin Karikó er den 13. kvinde i historien, der modtager en Nobelpris i kategorien medicin eller fysiologi. I alt 227 personer har fået prisen.

Katalin Karikó og Drew Weissman får overrakt selve prisen 10. december ved en ceremoni i den svenske hovedstad, Stockholm.

/ritzau/

Andre læser også