AVIZ

USA styrer mod nedlukning af staten om mindre end et døgn

U.S. House Republicans meet at the U.S. Capitol ahead of a looming government shutdown in Washington

Det står klart, efter at republikanske forsøg på at nå frem til en midlertidig budgetaftale i Repræsentanternes Hus kollapsede fredag.

Det amerikanske nyhedsbureau AP skriver, at en nedlukning af statsapparatet “ser næsten uundgåelig ud”.

Og New York Times skriver, at Kongressen “næsten sikkert” vil misse deadline ved midnat mellem lørdag og søndag lokal tid (klokken 06:00 søndag dansk tid, red.). Herefter træder nedlukningen i kraft.

Fra Washington Post lyder det, at Kongressen hurtigt løber tør for “måder, hvorpå regeringen kan holdes åben efter lørdag”.

Det er en lille gruppe republikanere i Repræsentanternes Hus, der blokerer for den midlertidige løsning.

Gruppens ønske er, at det offentlige forbrug sænkes markant, og den store og dyre amerikanske militærstøtte til Ukraine fortsætter med at skabe splid.

Fra demokratisk side er der frustration over, at Republikanerne, som har et flertal i Repræsentanternes Hus, ikke kan nå frem til en aftale.

Karine Jean-Pierre, pressesekretær i Det Hvide Hus for præsident Joe Biden, beder den republikanske formand for Huset, Kevin McCarthy, om at skride til handling.

– Der bliver nødt til at være dialog mellem McCarthy og hans parti. Det er her, at der er kaos, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

En nedlukning vil være den første siden 2019.

Den vil ramme statsfunktioner, som ikke vurderes at være kritiske, og vil blandt andet betyde, at hundredtusindvis af føderalt ansatte får udskudt udbetalingen af deres løn.

Den vil også medføre, at folk ikke får mulighed for at komme ind i nationalparker. Det har det amerikanske indenrigsministerium oplyst fredag ifølge AP.

Selv om de amerikanske medier vurderer, at kursen mod nedlukning synes sikker, ventes Repræsentanternes Hus at forsøge sig med flere afstemninger igen lørdag.

– Du har kun tabt, hvis du giver op, siger Kevin McCarthy ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ud over at en nedlukning vil ramme regeringsfunktioner, kan den få konsekvenser for økonomien.

Dels ventes den at ramme USA’s bnp, bruttonationalproduktet. Kreditvurderingsinstitutter har ifølge Reuters advaret om, at en nedlukning også kan rykke ved USA’s kreditværdighed.

/ritzau/

Andre læser også