AVIZ

Mette F: Besparelser i kommuner er udtryk for velfærdsparadoks

Socialdemokratiet holder årsmøde

Det siger statsminister Mette Frederiksen i sin formandstale på Socialdemokratiets årsmøde.

– På den ene side har vi nu et større offentligt forbrug end i mange år. Kommuner og regioner får tilført flere penge – hør lige det – flere penge næste år end i år.

– På den anden side er der selvfølgelig hensynet til inflationen. Den skal holdes nede.

– Og så er der den virkelig svære opgave. At der er nogle udgifter i kommunale og regionale budgetter, der bare stiger og stiger, uden at vi nødvendigvis har truffet en politisk beslutning om det, siger Mette Frederiksen.

Hun nævner som eksempel, at der i dag bruges tre milliarder kroner mere på administration i kommunerne end for ti år siden.

– Det har vi jo ikke fået et bedre velfærdssamfund af.

Mette Frederiksen anerkender, at kommuner og regioner “slås med sparekataloger”.

Og at paradokset er en “fælles udfordring” for Christiansborg, kommuner og regioner.

Men Socialdemokratiet har en “unik mulighed” for at forstå udfordringerne, da partiet som det eneste er repræsenteret i samtlige landets kommuner og regioner.

Den seneste tid op til weekendens årsmøde har der været massiv kritik af regeringens planer om skattelettelser, mens kommuner må finde besparelser på den borgernære velfærd.

Kritikken har været fremført af blandt andre en række socialdemokratiske borgmestre og byrådsmedlemmer.

Samtidig viste en rundspørge fra Politiken fredag, at 53 af 65 deltagende kommuner i en rundspørge planlægger besparelser i 2024.

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde lørdag morgen til Ritzau, at han “altid lytter til den kritik, der kommer”.

– Det er samtidig vigtigt at sige, at Socialdemokratiet gik til valg på både at styrke vores velfærd og give skattelettelser. Så det var et klart budskab til danskerne, at vi ønskede at give skattelettelser til folk i arbejde og ikke mindst enlige forsørgere.

Finansministeren pointerede også, at der “for hver gang vi giver én krone i skattelettelser i finansloven for 2024, så vil der være cirka 35 kroner mere til velfærd”.

– Det, synes jeg, er en vigtig oplysning i en tid, hvor man kan få det indtryk, at der går mange flere penge til skattelettelser, end det rent faktisk er tilfældet.

Og så varslede Nicolai Wammen “massive investeringer” i velfærden i regeringens kommende 2030-plan.

/ritzau/

Andre læser også