AVIZ

Anmeldere af overgreb får længere frist for klage over politiet

Regeringen præsenterer ny bandepakke

Nu har et bredt politisk flertal indgået en aftale, som skal stille dem, der har anmeldt overgreb, bedre. Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Blandt andet bliver den såkaldte omgørelsesfrist forlænget fra de nuværende to måneder til fire. Samtidig skal tilfredsheden med politiet undersøges hos blandt andre ofre for voldtægt.

Omgørelsesfristen dækker over den periode, en borger, der har anmeldt kriminalitet, har til at klage over politiets henlæggelse af en sag.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) siger i pressemeddelelsen, at “det slår skår i tilliden til myndighederne, når der sker alvorlige fejl hos politiet og anklagemyndigheden”.

– Derfor er det vigtigt og rigtigt, at vi med aftalen nu får etableret et stærkere bolværk mod den type fejl i fremtiden, og at vi også gør det lettere for ofrene at få taget stilling til, om de kan få erstatning eller godtgørelse, hvis der alligevel sker fejl, siger han.

DR har skrevet om flere unge kvinder, der har oplevet rod fra myndighederne i forbindelse med deres anmeldelser om voldtægt.

Blandt andet løb en sag ud i sandet, fordi statsadvokaten havde skrevet et forkert cpr-nummer ind på en mand sigtet for voldtægt.

I en anden sag havde politiet svaret for sent til en kvinde, at de ikke ville rejse tiltale mod en mand, hun havde anmeldt for voldtægt. Dermed var omgørelsesfristen overskredet, og hun mistede muligheden for at klage.

Justitsministeriet skriver, at en længere frist ikke er nogen garanti for, at der ikke sker fejl fremover. Men fejlene skal mindskes, hedder det.

/ritzau/

Andre læser også