AVIZ

Rockwool har indbetalt over 130 millioner til Rusland

Eksteriør af Rockwool

Det skriver Danwatch og Ekstra Bladet torsdag.

Hos Rockwool erkender man, at skattechecken er landet hos Rusland.

– Det er korrekt, at det russiske datterselskab betaler skat i Rusland, ligesom enhver anden dansk, international og lokal virksomhed gør det, og som vi gør i ethvert land, hvor vi er til stede, siger Michael Zarin, kommunikationschef i Rockwool til medierne.

Udenlandske selskabers bidrag til Putins kasse har tidligere mødt skarp international fordømmelse.

– Virksomheder, der er på markedet i Den Russiske Føderation, skal forlade det. Hvis muligt skal de forlade det for evigt, sagde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj under Yale CEO Summit sidste år.

– Det vigtigste for os er ikke engang, at de forlader det russiske marked, men at de ikke bruger deres skatter i det russiske system til at finansiere de våben, som de dræber os med.

Den danske stenuldsgigant erhvervede i 1999 den første af fire fabrikker i Rusland og har samlet investeret flere milliarder kroner i dem.

Som Danwatch og Ekstra Bladet tidligere har skrevet, har Rockwool i Rusland blandt andet tjent penge på at levere stenuld til mindst 31 krigsskibe og ubåde i den russiske flåde i perioden fra 2014 og frem til 2021.

– Ud af alle de selskaber, vi holder øje med, så er Rockwool et af de absolut værste. De har ikke kun bibeholdt alle deres fire fabrikker i Rusland, de har tidligere også leveret produkter til Ruslands militær, siger Andrii Onopriienko, viceudviklingsdirektør ved institut for politisk forskning på Kyiv School of Economics i Ukraine, til medierne.

Rockwool kommer snart til at betale endnu mere i skat. Præsident Putin underskrev 4. august i år en ny lov om engangsskat, som alle store virksomheder med profit skal betale.

Den nye skat er i flere medier som Moscow Times og Bloomberg døbt “krigsskat”, fordi en del af indtægterne ifølge mediernes kilder er øremærket krigen i Ukraine.

Eksperter fra Kyiv School of Economics har gennemgået loven om den nye skat og konkluderer, at Rockwools største selskab i Rusland, selskabet Rockwool LLC, vil være omfattet og skal betale i omkring 25 millioner kroner.

I forbindelse med årsregnskabet for sidste år, som blev offentliggjort i februar, beskrev Rockwools ledelse det som “den mindst dårlige mulighed” at blive i Rusland.

De varer, der produceres på de fire russiske Rockwool-fabrikker, sælges ifølge selskabet internt i Rusland.

Hvis Rockwool trækker sig ud af landet, vil fabrikkerne og værdien af produktionen blot gå til lokale, mener Rockwools topchef, Jens Birgersson.

– Uanset om vi opgiver vores ejerskab eller ej, vil fabrikkerne køre videre med lokalt ansatte, der allerede kører fabrikkerne i dag, og med lokale råstoffer, sagde han til Politiken i april.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Rockwool.

/ritzau/

Andre læser også