AVIZ

Er dansker agent eller syrienkriger?

Der kører for tiden en retssag mod PET, Politiets Efterretningstjeneste og FE, Forsvarets Efterretningstjeneste. Det er den danske statsborger Ahmed Samsam, der har sagsøgt de to efterretningstjenester. Sagen startede for mange år siden og drejer sig om, at Ahmed Samsam i 2018 bliver dømt i Spanien for at have tilsluttet sig en terrorgruppe i Syrien. Samsam mener selv, at han har arbejdet undercover for FE og PET i den periode.

Dømt i Spanien

Ahmed Samsam blev i 2017 anholdt i Spanien. Det skyldes, at det spanske politi havde overvåget ham af flere forskellige grunde. Hans færden i landet havde været mistænkelig, da han er blevet fotograferet foran et IS-lignende flag. Herudover er han også blevet markeret af det danske politi som mulig Syrien-kriger. Han bliver herefter dømt for terrorisme for at have kæmpet for Islamisk Stat fra årene 2012-2014. 

Samsam fortæller selv, at han kæmpede i en oprørsgruppe, der var mod den syriske præsident og derfor ikke med Islamisk Stat. Herudover fortæller han under retssagen, at han har arbejdet for FE og PET, der kontaktede ham efter hans første tur til Syrien. 

Flere kilder fra både DR og Berlingske kan bekræfte, at han taler sandt, men ingen erstatning eller løsladelse kommer på tale. Nu har han stævnet FE og PET for at få dem til at indrømme, at han har arbejdet for dem. Det vil muligvis kunne få ham frikendt for sin dom i Spanien. Der er dog uenighed blandt eksperter og advokater i forbindelse med hvad en indrømmelse fra PET og FE vil betyde for hans fængselsdom. 

Flere eksperter har udtalt, at de er overbevist om, at Ahmed Samsam taler sandt. Efter alt det der er kommet frem, så mener jeg sådan set ikke, at der kan være nogen som helst tvivl om, at der har været et samarbejde mellem de to danske efterretningstjenester og Ahmed Samsam, siger Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet. 

Andre læser også