AVIZ

Biden i Warszawa: Nato er stærkere end nogensinde

POLAND-US-POLITICS-DIPLOMACY-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
POLAND-US-POLITICS-DIPLOMACY-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT (Mandel Ngan/Ritzau Scanpix)

Biden ankom til Polen sent mandag efter et overraskende besøg i Ukraines hovedstad, Kyiv. Den amerikanske leders besøg i de to lande sker op til årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine 24. februar.

Den amerikanske præsident understregede, at Ruslands invasion af Ukraine for et år siden har styrket Nato og sammenholdet i forsvarsalliancen.

– Efter et år kan vi argumentere for, at Nato er stærkere end nogensinde, fastslog Biden under et møde med den polske præsident.

– Jeg kan med stolthed sige, at vores støtte til Ukraine er usvigelig sikker, fastslog han.

Den amerikanske præsident roste Polen for den massive støtte, som landet har givet nabolandet Ukraine og dets borgere.

– Det er virkeligt ekstraordinært, sagde Biden.

Den amerikanske leder blev også selv takket af Duda for USA’s massive støtte til ukrainerne.

– Vi kan se, at USA kan bevare verdensordenen, sagde Duda.

En tale, som Biden skal holde i Polens hovedstad, Warszawa, senere tirsdag, ventes at blive en af hovedbegivenhederne under hans besøg i Europa.

Joe Biden mødes onsdag med ledere fra ni Nato-lande i det østlige Europa.

Hans besøg i Ukraine og Polen er klart tilrettelagt, så det overskygger præsident Vladimir Putins taler i forbindelse med årsdagen for invasionen af Ukraine. Tirsdag holdt Putin sin årlige tale til nationen i parlamentet i Moskva.

Putin varslede fortsat krig og talte i en time og 45 minutter om det aggressive Vesten og det fredelige Rusland, der står fast mod vestlig imperialisme.

Han erklærede også, at Rusland suspenderer sin deltagelse i Ny Start-traktaten med USA. Den begrænser antallet af strategiske atomsprænghoveder hos de to lande.

/ritzau/Reuters

Andre læser også