Skridtet er ikke nogen overraskelse. Han fortalte sidste vinter, at han var blevet sigtet 20. december, da PET-medarbejdere opsøgte ham ved hans hjem i Nordsjælland.
10. maj sidste år indstillede Rigsadvokaten til justitsministeren, at der skulle rejses en straffesag mod den markante politiker.
Imidlertid var der ikke flertal i Folketinget for at ophæve Claus Hjorts parlamentariske immunitet.
Modstanden skyldtes, at flere partier ikke mente, at de kunne få tilstrækkelig besked om sagen. Og derfor kunne straffesagen ikke blive til noget.
Imidlertid stillede Claus Hjort ikke op til folketingsvalget i november, og derefter har anklagemyndigheden ikke skullet få grønt lys fra Folketinget.
Det er justitsminister Peter Hummelgaard (S), der har tiltrådt indstillingen om at rejse tiltale mod den tidligere minister. Det fremgår af tirsdagens pressemeddelelse om sagen.
Her står også, at anklagemyndigheden ønsker at få sagen behandlet af domsmænd. Det betyder, at man ikke forventer en straf på fængsel i fire år eller derover.
Tiltalen drejer sig om overtrædelse af en uhyre sjældent brugt bestemmelse i straffeloven.
Sagens hovedperson har selv tidligere fortalt, at sagen hviler på hans udtalelser i den offentlige debat.
I programmet Lippert på TV 2 News udtalte han sig om samarbejdet mellem danske og amerikanske myndigheder om tapning af kommunikation i kabler.
Udtalelserne faldt, da emnet var centrum for en betydelig offentlig debat. Den hang sammen med en mistanke mod Forsvarets Efterretningstjeneste og den efterfølgende hjemsendelse af chefen for FE, Lars Findsen, og flere andre topfolk. De blev dog renset ved en hemmelig dommerundersøgelse.
I tirsdagens pressemeddelelse udtaler statsadvokat Jakob Berger Nielsen, at videregivelse af statshemmeligheder kan gøre det sværere for efterretningstjenesterne at udføre deres arbejde.
– Det er selvsagt alvorligt, når højt klassificerede oplysninger, der er belagt med tavshedspligt, og som er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmark, bliver videregivet til uvedkommende, lyder det fra statsadvokaten.
/ritzau/
Andre læser også