AVIZ

Wagner-gruppen arbejder normalt igen efter opstand

A worker remotes a banner promoting service in Wagner group in Saint Petersburg
A worker remotes a banner promoting service in Wagner group in Saint Petersburg (Anton Vaganov/Reuters)

Erklæringen fra hovedkvarteret kommer på et tidspunkt, hvor der hersker tvivl om, hvad der vil ske på længere sigt med lejesoldaterne i gruppen.

– Til trods for de begivenheder, som har fundet sted, så fortsætter centret med at arbejde som normalt i henhold til lovgivningen i Den Russiske Føderation, hedder det i erklæringen fra gruppens hovedkvarter i Sankt Petersborg.

– Wagner-gruppen arbejder for Ruslands fremtid, og den takker dens tilhængere, hedder det.

Wagner-gruppens chef, Jevgenij Prigozjin, er ikke blevet set siden lørdag, hvor Kreml meddelte, at han ville blive sendt til Belarus, efter at styret i Minsk forhandlede en aftale på plads, som fik Wagner-gruppen til at indstille oprøret.

Wagner-gruppen var i lang tid omgærdet af mystik, og Moskva nægtede, at den eksisterede, indtil den blev sat ind i Ukraine. I de tidlige rapporter om Wagner-gruppen hed det, at den bestod af omkring 5000 soldater – navnlig tidligere krigsveteraner fra Ruslands elitestyrker.

Senere blev gruppen beskrevet som et stadigt større netværk af lejesoldater udvidet med blandt andet tusindvis af kriminelle, der var hentet i russiske fængsler med løfter om benådning, hvis de vendte hjem fra fronten i Ukraine.

Amerikanske eksperter i tænketanken Instituttet for Studier af Krig (ISW) sagde søndag, at den kendsgerning, at Wagner-gruppen er vendt tilbage til deres træningslejre med deres militære udstyr, viser, at Kreml ønsker at bevare Wagner-styrken snarere end at forsøge at få opløst gruppen øjeblikkeligt.

ISW citerer Andrei Kartapolov, som leder forsvarsudvalget i det russiske parlament for, at Wagner-gruppen er den “mest kampberedte enhed i Rusland”. Den vil derfor ikke blive reguleret i henhold til en ny lov om private hære.

ISW sagde tidligere i weekenden, at Wagner-gruppens kolonner kunne være nået til Moskvas forstæder under deres fremrykning, hvis gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, havde beordret det.

– At det kunne være sket, udstiller samtidig “alvorlige svagheder” i det russiske sikkerhedssystem, pointerede ISW.

/ritzau/AFP

Andre læser også