AVIZ

Virksomheders hede ønske om mere udenlandsk arbejdskraft nærmer sig

Doorstep om bred aftale om ny inflationshjælp
Doorstep om bred aftale om ny inflationshjælp (Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Det har virksomhederne ønsket længe, og tirsdag bliver SVM-regeringens lovforslag om at styrke international rekruttering førstebehandlet af Folketinget.

– Det er et ønske, der har været bredt fra store dele af dansk erhvervsliv de seneste år, siger økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).

– Med det, vi nu lægger frem, kommer vi til at lave en permanent aftale, som dermed også giver rammerne for nogle bedre vilkår til gavn for de danske virksomheder, som på en lang række områder er pressede i forhold til at tiltrække og skaffe den nødvendige arbejdskraft, siger han.

På grund af lav ledighed har erhvervsorganisationer, blandt andet Dansk Industri, længe efterspurgt muligheden for at ansætte flere medarbejdere fra udlandet.

I juni sidste år indgik den daværende S-regering sammen med et bredt flertal i Folketinget en aftale om at styrke den internationale rekruttering.

Aftalen nåede dog aldrig at blive udmøntet i en decideret lovvedtagelse. Det skyldtes, at statsminister Mette Frederiksen (S) i efteråret udskrev folketingsvalg.

Aftalen fra sidste år indeholdt blandt andet et element om beløbsgrænsen for, hvad udlændinge skal tjene årligt for at få ophold i Danmark. Beløbet blev sænket fra omkring 445.000 kroner til 375.000 kroner.

Herudover skulle en række ordninger med aftalen ændres. Virksomheder skulle blandt andet have mulighed for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft på en mere smidig måde – uden unødigt lange sagsbehandlinger.

Beløbsgrænsen skulle i aftalen fra sidste år kun sænkes midlertidigt i tre år. Lovforslaget fra SVM-regeringen vil gøre ordningen permanent fra 1. april.

Spørgsmål: Hvorfor er det så vigtigt for regeringen, at det skal være permanent?

– Det er først og fremmest for at give virksomhederne en sikkerhed for, at det ikke bliver en stop and go-politik, hvor man har nogle regler, der gælder i en kort periode, og så er det væk igen, siger Troels Lund Poulsen.

– Nu ved virksomhederne, hvad de kan indrette sig efter.

– Det gør det lettere at lave en rekrutteringsproces, hvor man har en sikkerhed for, at de mennesker, man ansætter, også kan bidrage til gavn for den virksomhed, hvor de måtte være blevet ansat, siger han.

Ikke alle er dog lige begejstrede for regeringens plan.

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, har ytret, at “politikerne åbner en ladeport for udenlandsk arbejdskraft på relativt lave lønniveauer”.

Troels Lund Poulsen mener, at FH-formanden “skyder gråspurve med kanoner” med sin kritik.

– Vi ved, at hvis vi får besat de ledige stillinger, der er i danske virksomheder, er det også med til at gøre vores erhvervsliv mere konkurrencedygtigt.

– Derved bliver der også skabt yderligere stillinger i danske virksomheder, fordi man bliver mere produktiv.

– Så det her er på mange måder noget, der kan være med til at fremtidssikre vores arbejdsmarked, så vi fastholder de virksomheder, der er i Danmark, siger han.

Troels Lund Poulsen peger desuden på, at der er en indbygget sikkerhedsventil i lovforslaget.

Hvis ordningen kommer til at tiltrække mere end 15.000 beskæftigede, skal aftalepartierne nemlig evaluere aftalen.

Det skal forhindre, at det danske arbejdsmarked bliver oversvømmet af udenlandsk arbejdskraft.

/ritzau/

Andre læser også