AVIZ

Seks ud af ti amerikanerne er imod ophævning af ret til fri abort

Womens March Washington
Womens March Washington (Stephanie Scarbrough/Ritzau Scanpix)

Meningsmålingen, der er lavet for NBC News, er blevet udgivet lørdag, hvor det er et år siden, at den amerikanske højesteret omstødte dommen “Roe v. Wade” fra 1973, der sikrede fri abort i USA.

Målingen er et tegn på, at abortspørgsmålet kan blive en vigtig sag for Demokraterne frem mod præsidentvalget næste år.

80 procent af kvinder mellem 18 og 46 siger, at de er imod afgørelsen.

Det samme siger to tredjedele af kvinder i forstæderne, som er en vigtig demokratisk vælgergruppe.

Også en tredjedel af de republikanske vælgere er imod beslutningen, der i det store hele har gjort det muligt for delstater at regulere abort eller helt forbyde det.

En meningsmåling for CBS News tegner det samme billede. Her siger 57 procent af vælgerne, at højesterets beslutning er “dårlig for landet”.

Resultaterne af målingerne styrker Demokraternes beslutning om at gøre abortrettigheder til et hovedtema i præsidentvalgkampen i 2024.

Et år efter højesterettens dom er vælgere stadig vrede over Republikaneres indsats for at begrænse eller helt forbyde adgangen til abort i omkring halvdelen af de delstater, hvor de har magten.

– Spørgsmålet om abort vil uden tvivl fortsætte med at påvirke vores lands politiske og valgmæssige landskab i fremtiden, siger Aileen Carona-Arroyo, der er analytiker, og som har været med til at lave meningsmålingen for NBC News.

Selv om det ser ud som en tabersag, fortsætter Republikanere med at tale for abortmodstand. Alle partiets mulige præsidentkandidater støtter højesteretsafgørelsen.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, og tidligere vicepræsident Mike Pence, der ses som nogle af Republikanernes topkandidater fejrede årsdagen for afgørelse ved et arrangement for abortmodstand fredag.

/ritzau/dpa

Andre læser også