AVIZ

Rigsadvokaten indstiller: Niels Holck kan udleveres til Indien

Niels Holck
Niels Holck (Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix)

Det er op til domstolene at træffe den endelige afgørelse.

Indien har begæret Niels Holck udleveret til strafforfølgning i en sag om nedkastning af våben over Indien.

Rigsadvokaten oplyser i en pressemeddelelse, at indstillingen er sket til Retten i Hillerød. Det sker, efter at Rigsadvokaten har afsluttet sin undersøgelse i sagen. Undersøgelsen har taget flere år.

– Rigsadvokatens indstilling er, at udleveringslovens betingelser for udlevering er opfyldt.

– Anklagemyndigheden vil derfor indbringe sagen for Retten i Hillerød med påstand om, at Niels Holck skal udleveres til Indien, står der i pressemeddelelsen.

Hvis Niels Holck bliver udleveret til Indien, skal han tilbage til Danmark, når den indiske straffesag er afsluttet, oplyser Rigsadvokaten. Bliver han dømt i Indien, skal han således afsone en eventuel straf i Danmark.

I et interview med Jyllands-Posten i 2021 udtalte Niels Holck, at han ikke har noget imod at stille i retten, fordi han står ved, hvad han har gjort. Men han vil have, at retssagen ikke skal foregå i Indien.

– Hvis jeg bliver udleveret til Indien, er min dødsdom skrevet, lød det.

Ifølge statsadvokat Henriette Rosenborg Larsen fra Rigsadvokaten er der tale om en meget kompleks sag.

– På baggrund af de oplysninger, vi har i sagen, og de undersøgelser, der er pågået, er det vores vurdering, at kravene i udleveringsloven er opfyldt, og nu indbringer vi sagen for retten med indstilling om, at Niels Holck bliver udleveret.

– Den indstilling skal retten have lejlighed til at vurdere. Når byretten har truffet sin afgørelse, vil den på sædvanlig vis kunne indbringes for landsretten, siger hun i pressemeddelelsen.

Niels Holck deltog i en nedkastning af våben over den indiske delstat Vestbengalen i 1995.

Indien begærede Niels Holck udleveret første gang i 2002.

I 2011 afgjorde Østre Landsret, at han ikke kunne udleveres, fordi retten vurderede, at betingelserne for udlevering ikke var opfyldt. Der var risiko for, at han ville blive udsat for tortur.

Indien fremsendte en ny udleveringsanmodning i 2016.

På baggrund af anmodningen har Rigsadvokaten foretaget flere undersøgelser og indhentet en række supplerende oplysninger fra Indien – ikke mindst til de forhold, som førte til, at landsretten i 2011 afviste udleveringen.

Det har nu mundet ud i, at Rigsadvokaten har indstillet til retten, at der sker udlevering.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår Retten i Hillerød skal behandle sagen.

/ritzau/

Andre læser også