AVIZ

Netflix og danske filmfolk lander rettighedsaftale om film

FILE PHOTO: A Netflix logo is pictured in Los Angeles
FILE PHOTO: A Netflix logo is pictured in Los Angeles (Mario Anzuoni/Reuters)

Det skriver Mediawatch.

Med aftalen forpligter Netflix sig til at betale indledende og løbende rettighedsvederlag til filmfolk både foran og bag kameraet på danske Netflix-produktioner af film.

Det er Create Denmark, der varetager skuespilleres, instruktørers og manuskriptforfatteres interesser, som har indgået aftalen.

I november 2022 indgik Netflix en lignende aftale – dengang om danske Netflix-produktioner af serier.

– Vi er glade for at kunne præsentere en ny rettighedsaftale med Netflix, som sikrer vederlag i forbindelse med spillefilm – efter samme princip som serier.

– Det afspejler, at Netflix fortsat er interesseret i originalt dansk indhold, lyder det ifølge Mediawatch fra Kasper Halkier, der er administrerende direktør for Create Denmark, i en pressemeddelelse.

Aftalen kommer i kølvandet på det nye medieforlig. Det indeholder et kulturbidrag, hvor alle streamingtjenester rettet mod et dansk publikum skal betale et fast bidrag på to procent af omsætningen i Danmark.

Dertil kommer et tillægsbidrag på tre procent.

Netflix skal altså fremover punge mere ud for danske produktioner.

Aftalen om serier, der blev indgået i 2022, kom efter en længerevarende konflikt mellem Create Denmark og streamingtjenesterne.

Parterne var uenige om, hvorvidt danske filmfolk skulle have bedre betaling af streamingtjenester, når deres tv-serier blev vist for et større publikum.

Konflikten fik flere streamingtjenester til at sætte en stopper for udviklingen af nye dramaproduktioner i Danmark – herunder også Netflix.

Men nu har streaminggiganten altså indgået en aftale for danske Netflix-produktioner af både film og serier.

Filmaftalen er godkendt af de relevante forbund og af Producentforeningen. Den gælder frem til juni 2025.

/ritzau/

Andre læser også