AVIZ

Avis: EU vil finansiere våben til Ukraine med eget budget

(Yves Herman/Reuters)
(Yves Herman/Reuters)

Det skriver den internationale avis Financial Times, der har sine oplysninger fra personer med kendskab til planerne. Personerne står ikke frem med navn, fordi planerne endnu ikke er offentliggjort.

Planerne udspringer af bekymringer om, hvorvidt Europa kan producere våben lige så hurtigt, som de bliver brugt i Ukraine.

Et endeligt forslag fra kommissionen vil ifølge avisens kilder blive givet til EU’s 27 medlemslande, inden landenes forsvarsministre skal mødes den 7. marts.

Bliver planerne til virkelighed, er det en hidtil uset strategi for EU. EU’s traktater forbyder nemlig, at unionen bruger sine penge til militære formål.

Derfor arbejder kommissionens advokater med planerne, der kan nå at ændres, inden de bliver offentliggjort, siger Financial Times’ kilder.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde ifølge avisen sidste weekend, at aftaler om forudbetalte indkøb vil “give forsvarsindustrien mulighed for at investere i produktionslinjer nu, så de kan være hurtigere og øje den mængde, de kan levere”.

Adspurgt til planerne siger kommissionen, at den “overvejer muligheder for sammen at fremskaffe standardiserede produkter såsom ammunition”.

Forslaget minder om EU-Kommissionens initiativ for at sikre vacciner under coronapandemien. Her gav EU forudbetalinger til medicinalvirksomheder for at sikre sig, at medlemsstaterne fik nok vacciner.

EU’s udenrigsministre har ifølge Financial Times fået en skitse af planen præsenteret mandag.

Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), var mandag til et møde i Bruxelles, hvor han sammen med de andre medlemslande blandt andet diskuterede krigen i Ukraine.

Her sagde han, at det giver god mening at lave et fælles EU-indkøb af våben til Ukraine.

Planerne om at bruge penge fra EU’s budget blev ikke nævnt.

/ritzau/

Andre læser også