Det vurderer Bent Lauritzen, der er forskningsleder i nuklear teknologi på DTU, Danmarks Tekniske Universitet.
– Indtil videre er det ikke alvorligt. Værket er i en sikker tilstand, og vurderingen fra IAEA er, at der vil være andre muligheder for vandforsyning.
– Så så længe, der er vand og strøm til værket, så man er i stand til at køle reaktorerne, er det i en sikker tilstand, siger han.
Torsdag lød meldingen fra det statsejede selskab Ukrhydroenergo, der står får driften af dæmningen, at vandreservoiret på grund af eksplosionerne var faldet til “under det kritiske punkt på 12,7 meter”.
Dermed kunne det ikke længere tilføre vand til de lokale damme, der hjælper med at holde det store kraftværk nedkølet, lød det.
En anden melding er dog siden kommet fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA). Ifølge agenturet får kraftværket nemlig fortsat vand fra dæmningen.
– Indtil videre tyder resultaterne på, at pumperne sandsynligvis stadig kan betjenes, selv om niveauet falder til omkring 11 meter eller muligvis lavere, lyder det videre fra IAEA torsdag aften.
Agenturet meldte tidligere på ugen også om, at en lokal køledam desuden vil kunne levere nok vand til Zaporizjzja til at holde kraftværket nedkølet “nogle måneder”.
Og ifølge Bent Lauritzen bør man heller ikke være bekymret for, at vandet slipper op til den tid.
– Jeg tror ikke, at det (vandet, red.) slipper op. I virkeligheden bruges der meget, meget lidt vand i øjeblikket.
– Behovet for køling er nede på noget, der ligner en promille, i forhold til hvad behovet for køling var, da reaktorerne var i fuld drift, siger han.
Bent Lauritzen forklarer videre, at en reaktor ved normale omstændigheder skal bruge omkring 40 kubikmeter vand i sekundet, som pumpes gennem hver reaktor.
Nu skal der altså bruges omkring 40 liter i sekunder, forklarer han.
– Så behovet er meget lille, og det betyder, at de vil kunne klare sig med det lokale reservoir ved værket til køling, og der kan vandet cirkuleres, siger Bent Lauritzen.
/ritzau/
Andre læser også