AVIZ

EU vil begrænse handel: Russiske diamanter varer ikke evigt

JAPAN-G7-SUMMIT
JAPAN-G7-SUMMIT (Yuichi Yamazaki/Ritzau Scanpix)

Sådan siger Charles Michel, præsident for EU, på G7-topmødet, som i disse dage finder sted i den japanske by Hiroshima mellem verdens førende industrialiserede lande.

– Vi vil begrænse handlen med russiske diamanter, siger præsidenten ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Rusland er blandt verdens største eksportører af uslebne diamanter. Ifølge det amerikanske medie CNBC importerede EU’s medlemslande russiske diamanter for omkring halvanden milliard dollar i 2022. Det svarer til godt 10,3 milliarder danske kroner.

Belgien er en af verdens største importører af russiske diamanter. Også Indien og De Forenede Arabiske Emirater er blandt de største importører.

Storbritanniens premierminister, Rishi Sunak, sagde tidligere torsdag aften dansk tid, at man også også i Storbritannien vil indføre lignende begrænsninger.

Her indføres der begrænsninger mod diamanter, aluminium, nikkel og kobber.

– Som dagen i dags sanktioner demonstrerer, står G7-landene samlet mod truslen fra Rusland og urokkeligt på vores støtte til Ukraine, siger Rishi Sunak natten til fredag dansk tid.

Økonomer er ifølge AFP uenige om, hvor effektive vestlige sanktioner mod Rusland har været.

Den russiske økonomi skrumpede med 2,1 procent i 2022 – en tendens, der er fortsat i 2023.

Den russiske regering har dog tilpasset sig det nye verdensbillede og i stedet set mod andre store handelspartnere som for eksempel Kina.

G7-topmødet varer fra fredag 19. maj til søndag 21. maj. Krigen i Ukraine og Ruslands raslen med atomsablen har fået undgåelse af atomkrig til at være en af de centrale temaer på mødet.

Det bliver holdt i den japanske by Hiroshima, som USA ved slutningen af Anden Verdenskrig ramte med en atombombe.

/ritzau/

Andre læser også