Det skriver Politiken på baggrund af en aktindsigt.
USA har tidligere anklaget DJI for at bistå Kinas militær og bidrage til krænkelser af menneskerettigheder.
I 2019 viste en aktindsigt fra Rigspolitiet ifølge TV 2, at myndigheden havde anskaffet sig syv droner fra Kina siden 2016. Samtlige modeller var produceret af DJI.
Antallet af droner fra DJI har nu oversteget 100.
Ifølge Andre Ken Jakobsson, der er adjunkt ved Center for War Studies på Syddansk Universitet, er det uhensigtsmæssigt, at dansk politi har indkøbt så mange kinesiske droner.
– Rigspolitiets indkøb sker på et årelangt bagtæppe af advarsler mod at integrere kinesisk højteknologi i særligt kritiske sektorer og sammenhænge. Den kategori falder Rigspolitiets funktion naturligvis i, siger han til Politiken.
Andre Ken Jakobsson tilføjer, at politiet burde havde fundet alternative leverandører.
Sikkerhedsmyndighederne har et særligt ansvar for at modgå de specifikke risici, som bliver påpeget. Derfor bliver de sikkerhedsmæssige hensyn “nødt til at rykke frem i bussen, når der skal købes ny teknologi”, siger han.
Politiken har spurgt Rigspolitiet, om dronerne fra DJI udgør en sikkerhedsrisiko, når de benyttes af dansk politi.
Det har myndigheden ikke svaret på.
Til gengæld skriver den, at “vi er ved at afklare den fremadrettede anskaffelsesproces for droner i politiet, som blandt andet tager højde for sikkerhedsrisici med videre”.
Politiets Efterretningstjeneste (PET) vil ikke kommentere de konkrete produkter fra DJI, skriver Politiken.
Til mediet siger myndigheden dog, at visse former for teknologi med kinesiske komponenter udgør en spionage-risiko.
Risikoen gælder særligt teknologi, hvor kinesiske leverandører har adgang til store mængder brugerdata, eller hvor det indgår i kritisk infrastruktur.
I USA må statslige myndigheder ikke bruge droner fra DJI, da de anses for at udgøre en sikkerhedsrisiko, skriver Politiken.
Mediet skriver endvidere, at den kinesiske droneproducent afviser anklagerne.
/ritzau/
Andre læser også