AVIZ

Trods nedskydning af missiler efterlyser Ukraine mere luftforsvar

Trods nedskydning af missiler efterlyser Ukraine mere luftforsvar
Trods nedskydning af missiler efterlyser Ukraine mere luftforsvar (Presidential Office Of Ukraine/Ritzau Scanpix)

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj i en videotransmitteret tale til Europarådet.

Her efterlyser Zelenskyj dog samtidig yderligere militærhjælp fra Vesten.

– For et år siden ville Ukraine ikke have været i stand til at skyde alle Ruslands missiler ned. Men ved det seneste angreb havde vi en 100 procent succesrate, siger Zelenskyj.

Dermed har Ukraine formentlig haft god gavn af det amerikanskfremstillede Patriot-missilsystem. Det er designet til at skyde indkommende missiler ned.

Ifølge både Zelenskyj og den øverste kommandant for den ukrainske hær, Valeriy Zaluzhnyi, lykkedes også at nedskyde Ruslands nyudviklede, hypersoniske raketter kaldet Kinzhal.

– En 100 procent succes i vores forsvar skal være målet. Vi skal ikke efterlade én procent til vores angriber. Derfor har vi brug for mere luftforsvar, og vi har brug for kampfly, siger Zelenskyj.

Den ukrainske præsident har i den seneste tid arbejdet intensivt på at få adgang til moderne kampfly. Hidtil har blandt andre Tyskland afvist at sende amerikansk-fremstillede F-16 kampfly af frygt for, at det vil eskalere konflikten med Rusland.

Zelenskyj forventer dog, at det igen vil lykkes at overbevise tyskerne og andre skeptikere.

– Der er stadig meget, der skal gøres. Hvis vi skal sikre resultaterne fra i går nat andre steder i Ukraine, så skal vi have flere luftforsvarssystemer og kampfly. Uden kampfly er intet luftforsvarssystem perfekt. Og jeg er sikker på, at vi kommer derhen, siger Zelenskyj.

Han takkede samtidig stats- og regeringscheferne fra de øvrige 45 lande i Europaprådet for, at de vil oprette et register over Ruslands krigsskader i Ukraine.

– Der vil ikke kunne være en holdbar fred uden retfærdighed. Derfor takker jeg jer alle for at at lave et register over skader forårsaget af Ruslands aggression. Det bringer os tættere på en kompensationsmekanisme, siger Zelenskyj.

Han opfordrer dog til, at der samtidig oprettes et “særligt tribunal”, der skal retsforfølge de ansvarlige for Ruslands “terror” i Ukraine.

Europarådet ventes at vedtage registret onsdag, hvor topmødet afsluttes.

/ritzau/

Andre læser også