AVIZ

300 millioner til varme kan hjælpe op mod 200.000 ukrainere

Udviklingsministeren i Ukraine

Pengene kommer fra Ukrainefonden, der blev oprettet i foråret.

Der skal blandt andet indkøbes 20 varmekedler til byen Mykolajiv, siger Dan Jørgensen (S), minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Varmekedlerne kan blandt andet bruges til at varme hospitaler og andre offentlige bygninger op.

– Ud over de forfærdelige konsekvenser, som krigshandlingerne har, er det klart, at situationen er meget forværret for den almene borger i Mykolajiv-regionen, fordi de ikke har varme, siger han.

Ifølge Dan Jørgensen kan de 300 millioner kroner hjælpe op mod 200.000 ukrainere.

Ud over kedlerne skal pengene blandt andet gå til fysisk genopbygning af Ukraine og til at facilitere samarbejde mellem danske og ukrainske kommuner.

Officielt lancerer Dan Jørgensen pakken sammen med Oleksandr Kubrakov, der er den ukrainske vicepremierminister for genopbygning, mandag.

Danmark har fået en ledende rolle i at hjælpe netop Mykolajiv, som får varmekedlerne.

For nylig har Danmark eksempelvis åbnet et ambassadekontor i byen. Kontoret skal sikre tæt dialog mellem den danske centraladministration og myndighederne i Mykolajiv.

– Vi hjælper bredt i landet, men centreret omkring Mykolajiv, fordi det er det, præsident Zelenskyj har bedt Danmark om.

– Det har den fordel, at vi har tætte og nære bånd til myndighederne i Mykolajiv og omkring. Derfor kan vi være mere præcise med at bruge pengene der, hvor det gør den største forskel, siger Dan Jørgensen.

Han udelukker ikke, at der kan blive brug for flere varmepenge til Ukraine. Det kan blive meget koldt i landet i vinterperioden.

– Vi står over for en hård vinter i Ukraine, siger ministeren.

/ritzau/

Andre læser også

Skab den fedeste fest

  Det kan være, at du snart har fødselsdag eller der er en anden vigtig begivenhed, der skal fejres. Derfor bør du overveje, hvordan du får stablet en fed fest på [...]
  Læs mere

  Derfor er bilservice vigtigt

   Bilservice er afgørende for at opretholde din bils ydeevne og sikkerhed på vejen. Uanset om din bil er ny eller ældre, er regelmæssig service afgørende for at forhindre større reparationer [...]
   Læs mere